Информация

17/01/2018 Нов вид от групата на кръглолистната камбанка е установен в Национален парк „Централен Балкан“

Научни изследвания в масива Триглав на Национален парк „Централен Балкан“ установиха нов вид от групата на кръглолистната камбанка (Campanula rotundifolia L.).

Виж повече  >>
11/01/2018 Открити са три нови за НП „Централен Балкан“ вида растения

Трите нови за територията на Национален парк „Централен Балкан“ вида висши растения – полски окситропис, източна каменоломка и скална острица, са установени през изминалата 2017 г. Досега те не са съобщавани за флористичния район, в който попада Парка.

Виж повече  >>
14/12/2017 Пета мечка с GPS-GSM нашийник обитава Национален парк „Централен Балкан“

Екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ е уловил кафява мечка и поставил GPS-GSM нашийник и микрочип за идентификация. Животното е уловено на 12 декември над село Черни Осъм до границата на националния парк . Мечокът е мъжки,  6-7 годишен с тегло над 190 кг и в добро здраво

Виж повече  >>
07/12/2017 Сигнал за бракониерство в „Централен Балкан“ провери дирекцията на парка

Дирекцията на НП „Централен Балкан“ провери сигнал за присъствие на хора с ловно оръжие в хижа „Певците“ - парков участък Карлово, в защитената територия където внасянето на ловно оръжие и ловът са забранени. В хижата парковите охранители са посрещнати от петима мъже с шес

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи


Сопотският район обхваща част от Стрямската долина и южните склонове на Средна Стара планина и предлага разнообразен и неповторим по своята красота пейзаж.  Тук се разгръщат долините на реките Манастирска и Леевица, леви притоци на р. Стряма.

 Община Сопот е създадена през септември 2003 г. с президентски указ. Тя включва две населени места – гр. Сопот и с. Анево. Средната надморска височина на територията на Общината е ок 500 м.

Климатът е сравнително мек и топъл, преходно-континетален. Съществено влияние върху климатичните фактори оказва Стремската долина, по която от юг навлизат топли въздушни маси. Зимата в района е мека, а лятото – умерено топло. Този климат благоприятства развитието на етерично-маслени културни растения като маслодайната роза, лавандулата и ментата.

Разположението на гр. Сопот в полите на Средна Стара планина го прави отличен изходен пункт за посещение на Национален парк „Централен Балкан”. От тук тръгват маршрути за х. Незабравка, х. Добрила, резерват Стенето, вр. Амбарица, вр. Купена, х. Амбарица и др. В близост до града се намира долната станция на седалковия лифт до х. Незабравка, който облекчава значително изкачването на южния старопланински склон.Над гр. Сопот е едно от любимите места на парапланеристите – м. Почивалото.

Културните забележителности в тази малка Община са многобройни. Сред тях са къщата-музей на патриарха на българската литература Иван Вазов, Девическото (Радиното) училище, мъжкият манастир „Св. Спас”, Девическият манастир „Въведение Богородично”, Дядо Стояновата воденица, Аневското кале и др.

Освен в старопланинските хижи, в района можете да отседнете в няколко хотела и множество къщи за гости и семейни хотелчета.


 

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg