Информация

13/12/2018 Състоя се пресконференция по Проект „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан”

На 13 декември 2018г., в заседателната зала на Община Габрово, се състоя пресконференция за представяне на Проект „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан”, изпълняван от Дирекция „Национален парк Централен Балкан“.

Виж повече  >>
03/12/2018 Покана за пресконференция за първо представяне на Проект „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк „Централен Балкан”.

Дирекция „Национален парк Централен Балкан” – Габрово, бенефициент по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”, организира пресконференция за първо представяне на Проект „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк „Централен Балкан”.

Виж повече  >>
15/11/2018 Проект на „Централен Балкан“ e включен в дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“

Проектът на парковата дирекция „Централен Балкан – съхрани, опази, наслади се“ е одобрен от Комисията по спонсорствo и дарения на Райфайзенбанк – България и включен в Дарителската инициатива „Избери, за да помогнеш“. Кампанията включва обществено значими проекти на организации с нестопанска цел, болници и др. в сферите на здравеопазването, социалните услуги, културата, образованието и опазването на околната среда.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи


Сопотският район обхваща част от Стрямската долина и южните склонове на Средна Стара планина и предлага разнообразен и неповторим по своята красота пейзаж.  Тук се разгръщат долините на реките Манастирска и Леевица, леви притоци на р. Стряма.

 Община Сопот е създадена през септември 2003 г. с президентски указ. Тя включва две населени места – гр. Сопот и с. Анево. Средната надморска височина на територията на Общината е ок 500 м.

Климатът е сравнително мек и топъл, преходно-континетален. Съществено влияние върху климатичните фактори оказва Стремската долина, по която от юг навлизат топли въздушни маси. Зимата в района е мека, а лятото – умерено топло. Този климат благоприятства развитието на етерично-маслени културни растения като маслодайната роза, лавандулата и ментата.

Разположението на гр. Сопот в полите на Средна Стара планина го прави отличен изходен пункт за посещение на Национален парк „Централен Балкан”. От тук тръгват маршрути за х. Незабравка, х. Добрила, резерват Стенето, вр. Амбарица, вр. Купена, х. Амбарица и др. В близост до града се намира долната станция на седалковия лифт до х. Незабравка, който облекчава значително изкачването на южния старопланински склон.Над гр. Сопот е едно от любимите места на парапланеристите – м. Почивалото.

Културните забележителности в тази малка Община са многобройни. Сред тях са къщата-музей на патриарха на българската литература Иван Вазов, Девическото (Радиното) училище, мъжкият манастир „Св. Спас”, Девическият манастир „Въведение Богородично”, Дядо Стояновата воденица, Аневското кале и др.

Освен в старопланинските хижи, в района можете да отседнете в няколко хотела и множество къщи за гости и семейни хотелчета.


 

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg