Информация

16/07/2018 Съветът на Европа поднови Европейската диплома на „Централен Балкан"

Комитетът на министрите към Съвета на Европа поднови Европейската диплома за защитени територии на Национален парк „Централен Балкан“ за още десет години.

Виж повече  >>
16/07/2018 Черни щъркели се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“

Четири черни щъркелчета се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“. Гнездото се намира в типичното за вида местообитание – по скали, близо да речно ждрело в южната част на Парка.

Виж повече  >>
05/07/2018 Находищата на жълта тинтява и скален пелин в НП „Централен Балкан“ са в добро състояниe

Проведеният мониторинг в Национален парк „Централен Балкан“ потвърди, че находищата на жълта тинтява (Gentiana lutea) и скален пелин (Artemisia erianthа) са в добро състояние.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи


Сопотският район обхваща част от Стрямската долина и южните склонове на Средна Стара планина и предлага разнообразен и неповторим по своята красота пейзаж.  Тук се разгръщат долините на реките Манастирска и Леевица, леви притоци на р. Стряма.

 Община Сопот е създадена през септември 2003 г. с президентски указ. Тя включва две населени места – гр. Сопот и с. Анево. Средната надморска височина на територията на Общината е ок 500 м.

Климатът е сравнително мек и топъл, преходно-континетален. Съществено влияние върху климатичните фактори оказва Стремската долина, по която от юг навлизат топли въздушни маси. Зимата в района е мека, а лятото – умерено топло. Този климат благоприятства развитието на етерично-маслени културни растения като маслодайната роза, лавандулата и ментата.

Разположението на гр. Сопот в полите на Средна Стара планина го прави отличен изходен пункт за посещение на Национален парк „Централен Балкан”. От тук тръгват маршрути за х. Незабравка, х. Добрила, резерват Стенето, вр. Амбарица, вр. Купена, х. Амбарица и др. В близост до града се намира долната станция на седалковия лифт до х. Незабравка, който облекчава значително изкачването на южния старопланински склон.Над гр. Сопот е едно от любимите места на парапланеристите – м. Почивалото.

Културните забележителности в тази малка Община са многобройни. Сред тях са къщата-музей на патриарха на българската литература Иван Вазов, Девическото (Радиното) училище, мъжкият манастир „Св. Спас”, Девическият манастир „Въведение Богородично”, Дядо Стояновата воденица, Аневското кале и др.

Освен в старопланинските хижи, в района можете да отседнете в няколко хотела и множество къщи за гости и семейни хотелчета.


 

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg