Историческа памет

17/01/2018 Нов вид от групата на кръглолистната камбанка е установен в Национален парк „Централен Балкан“

Научни изследвания в масива Триглав на Национален парк „Централен Балкан“ установиха нов вид от групата на кръглолистната камбанка (Campanula rotundifolia L.).

Виж повече  >>
11/01/2018 Открити са три нови за НП „Централен Балкан“ вида растения

Трите нови за територията на Национален парк „Централен Балкан“ вида висши растения – полски окситропис, източна каменоломка и скална острица, са установени през изминалата 2017 г. Досега те не са съобщавани за флористичния район, в който попада Парка.

Виж повече  >>
14/12/2017 Пета мечка с GPS-GSM нашийник обитава Национален парк „Централен Балкан“

Екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ е уловил кафява мечка и поставил GPS-GSM нашийник и микрочип за идентификация. Животното е уловено на 12 декември над село Черни Осъм до границата на националния парк . Мечокът е мъжки,  6-7 годишен с тегло над 190 кг и в добро здраво

Виж повече  >>
07/12/2017 Сигнал за бракониерство в „Централен Балкан“ провери дирекцията на парка

Дирекцията на НП „Централен Балкан“ провери сигнал за присъствие на хора с ловно оръжие в хижа „Певците“ - парков участък Карлово, в защитената територия където внасянето на ловно оръжие и ловът са забранени. В хижата парковите охранители са посрещнати от петима мъже с шес

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Крепост Аневско кале

Един от най-добре запазените паметници на средновековната българска архитектура и култура. Разположена е на 2 км. северозападно от днешния Сопот, в южните склонове на Стара планина.

Виж повече
Къща-музей Иван Вазов

Изграждането на къщата започва през 1931 г. Интериорът е пресъздаден чрез напътствията на директора на Етнологическия музей в София – Ст. Л. Костов и се базира на информацията осигурена от братята на Вазов и Въла Вазова-Фетваджиева. Източник на сведения за реставрацията на интериора в къщата са и книгите написани от Вазов, особено романът “Под игото”.

Виж повече
Манастир “Св. Въведение Богородично”

Манастирът “Св. Въведение Богородично” е основан през 17 –ти век. В южната килия на втория етаж се е помещавало основното училище, в което е учителствала Неделя Петкова. На първия етаж на манастира се е намирала килията на игуменката Христина. Там също е бил и входът на скривалището, в което тази родолюбива българка е укривала Васил Левски. Девически, действащ, храмов празник 21 ноември.

Виж повече
Радиното училище

Девическото (Радино) училище е завинаги обезсмъртено в първия български роман “Под игото”, написан от Иван Вазов, чрез неговата героиня – Възрожденската учителка Рада Госпожина.

Виж повече
Манастир “Св. Спас”

На 7 декември 1858 г.  Васил Левски, роден в град Карлово, е ръкоположен като Дякон Игнатий именно тук в манастира “Св. Спас”.
14 век, обновен 18 в, действащ, девически, храмов празник на Възнесение Господне

Виж повече
Паметна плоча на връх Курт хисар

Паметната плоча на връх Курт хисар е посветена на боевете за Троянския проход.

Виж повече
Местност Влашки мандри

Местността Влашки мандри е платовидна заравненост, разположена между върховете Курт хисар и Сиврията, намира се на 5 км югоизточно от паметника на върха на Троянския проход.

Виж повече
Развалини на римска постройка

Развалините са открити през септември 2000 година от Иван Христов и са датирани на ІІ - VІ в. сл. Хр.

Виж повече
Паметна плоча на дядо Яни, северно от м. Пресечен камък

Паметната плоча е поставена на мястото на мандрата на дядо Яни, приютил четирима клисурски въстаници през 1876 г.

Виж повече
Дядо Стояновата воденица


Един от най-посещаваните културно-исторически обекти в град Сопот е дядо Стояновата воденица. Воденицата, описана от Иван Вазов в романа му “Под Игото”, се намира в близост до пътя, който води към началната станция на седалковия лифт, в северозападната част на Сопот, на около 150 м южно от портите на манастира “Св.Спас”.

Виж повече
Коковата фурна

Част от миналото и настоящето на Сопот е Коковата фурна – интересен образец на възрожденска битова архитектура.

Виж повече
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg