Историческа памет

15/11/2018 Проект на „Централен Балкан“ e включен в дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“

Проектът на парковата дирекция „Централен Балкан – съхрани, опази, наслади се“ е одобрен от Комисията по спонсорствo и дарения на Райфайзенбанк – България и включен в Дарителската инициатива „Избери, за да помогнеш“. Кампанията включва обществено значими проекти на организации с нестопанска цел, болници и др. в сферите на здравеопазването, социалните услуги, културата, образованието и опазването на околната среда.

Виж повече  >>
30/10/2018 Изложбата „Хубава си, моя горо“ гостува в РИОСВ – Велико Търново

ложбата от карикатури „Хубава си, моя горо“ могат да видят от днес – 30 октомври, посетителите в информационния център на Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново. Изложбата е предоставена от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ и е поредна обща инициатива с Регионалната инспекция.

Виж повече  >>
26/10/2018 Движението на още една мечка ще се следи с GPS

Още една мечка е маркирана с GPS-GSM нашийник и микрочип. Животното е уловено вчера от екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ в района на град Априлци, близо да границата с Национален парк „Централен Балкан“.

Виж повече  >>
19/10/2018 МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВЯВА НАЦИОНАЛНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО” 2018-2019 г.

Конкурсът се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г., приета с Решение № 538 от МС на 12.09.2013г.

Виж повече  >>
28/09/2018 ​Одобрен e за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ по Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г."

Със Заповед №РД-ОП-96/26.09.2018 г на Министъра на околната среда и водите е одобрен за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ №BG16M1OP002-3.007-0006 „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан"

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Крепост Аневско кале

Един от най-добре запазените паметници на средновековната българска архитектура и култура. Разположена е на 2 км. северозападно от днешния Сопот, в южните склонове на Стара планина.

Виж повече
Къща-музей Иван Вазов

Изграждането на къщата започва през 1931 г. Интериорът е пресъздаден чрез напътствията на директора на Етнологическия музей в София – Ст. Л. Костов и се базира на информацията осигурена от братята на Вазов и Въла Вазова-Фетваджиева. Източник на сведения за реставрацията на интериора в къщата са и книгите написани от Вазов, особено романът “Под игото”.

Виж повече
Манастир “Св. Въведение Богородично”

Манастирът “Св. Въведение Богородично” е основан през 17 –ти век. В южната килия на втория етаж се е помещавало основното училище, в което е учителствала Неделя Петкова. На първия етаж на манастира се е намирала килията на игуменката Христина. Там също е бил и входът на скривалището, в което тази родолюбива българка е укривала Васил Левски. Девически, действащ, храмов празник 21 ноември.

Виж повече
Радиното училище

Девическото (Радино) училище е завинаги обезсмъртено в първия български роман “Под игото”, написан от Иван Вазов, чрез неговата героиня – Възрожденската учителка Рада Госпожина.

Виж повече
Манастир “Св. Спас”

На 7 декември 1858 г.  Васил Левски, роден в град Карлово, е ръкоположен като Дякон Игнатий именно тук в манастира “Св. Спас”.
14 век, обновен 18 в, действащ, девически, храмов празник на Възнесение Господне

Виж повече
Паметна плоча на връх Курт хисар

Паметната плоча на връх Курт хисар е посветена на боевете за Троянския проход.

Виж повече
Местност Влашки мандри

Местността Влашки мандри е платовидна заравненост, разположена между върховете Курт хисар и Сиврията, намира се на 5 км югоизточно от паметника на върха на Троянския проход.

Виж повече
Развалини на римска постройка

Развалините са открити през септември 2000 година от Иван Христов и са датирани на ІІ - VІ в. сл. Хр.

Виж повече
Паметна плоча на дядо Яни, северно от м. Пресечен камък

Паметната плоча е поставена на мястото на мандрата на дядо Яни, приютил четирима клисурски въстаници през 1876 г.

Виж повече
Дядо Стояновата воденица


Един от най-посещаваните културно-исторически обекти в град Сопот е дядо Стояновата воденица. Воденицата, описана от Иван Вазов в романа му “Под Игото”, се намира в близост до пътя, който води към началната станция на седалковия лифт, в северозападната част на Сопот, на около 150 м южно от портите на манастира “Св.Спас”.

Виж повече
Коковата фурна

Част от миналото и настоящето на Сопот е Коковата фурна – интересен образец на възрожденска битова архитектура.

Виж повече
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg