Информация

08/03/2018 Европейска седмицa на устойчивото развитие - 30 май - 5 юни 2018 г.

Европейската седмица на устойчивото развитие е общоевропейска инициатива, организирана ежегодно от Европейската мрежа за устойчиво развитие (ESDN) и подкрепена от Министерството на устойчивото развитие и туризма на Австрия, Министерството на екологичния и солидарен преход на Франция, Федералното канцлерство и Съвета по устойчиво развитие на Германия.

Виж повече  >>
08/03/2018 НП „Централен Балкан“ с нова образователна програма

Целта е да допринесе за разнообразяване на природозащитното образование в урочната и извънкласната работа на училищата. За тази година са предвидени дейности по две образователни инициативи.

Виж повече  >>
02/03/2018 Дванадесето издание на конкурса "Мими Праматарова"

Национален доверителен екофонд, Национален парк „Рила“ и Фондация „Екологичен форум плюс” обявяват за дванадесета поредна година Национална награда за природозащита "Мими Праматарова" 2018

Виж повече  >>
28/02/2018 Утвърден е Годишният план за пашата и ползването на сено в НП „Централен Балкан“, 2018 г.

Със Заповед на Директора на Парковата дирекция днес, 28.02.2017 г. е утвърден Годишен план за пашата и ползването на сено в Национален парк „Централен Балкан“, 2018 г.

Виж повече  >>
23/02/2018 НП „Централен Балкан" отличи учaстници в конкурс за детска рисунка

Експерти от дирекция на парка връчиха награди на участниците в Националния конкурс за детска рисунка „Наследници на Дечко Узунов.

Виж повече  >>
21/02/2018 Биосферен парк „Централен Балкан“ ще кандидатства за участие в проект на ЮНЕСКО

​Биосферен парк „Централен Балкан“ има възможност да кандидатства за участие в проект на ЮНЕСКО. Това беше една от темите, обсъдени днес на първата работна среща на координационния съвет към парка, която се проведе в габровския офис на Дирекцията „Национален парк „Централен Балкан“ към МОСВ. В съвета членуват представители на общините (чиито територии са част от биосферния парк) и на Изпълнителната агенция по горите към МЗХГ.

Виж повече  >>
21/02/2018 Провежда се мониторинг на совите в НП „Централен Балкан“

Вече седмица продължава мониторинга на нощните грабливи птици в Националния парк. Теренната работа е в изпълнение на годишния план за мониторинг на биологичното разнообразие в Парка. Въпреки неблагоприятното време във високите части на планината, парковите служители са установили горска улулица - един от осемте вида сови, обитатели на Парка.

Виж повече  >>
20/02/2018 Обявление за провеждане на втори търг с тайно наддаване за продажба на мотоциклет

На основание чл. 4(1), чл. 1(2), чл. 6 от Наредба 7/14.11.97г. за продажба на движими вещи - частна държавна собственост и чл. 7, т. 5 от Правилника за устройството и дейността на дирекциите на националните паркове ДИРЕКЦИЯ „НАЦИОНАЛЕН ПАРК ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН” обявява:

Виж повече  >>
02/02/2018 ПОКАНА за участие в среща-представяне на проект на Годишен План за паша и ползване на сено в Национален парк „Централен Балкан“, 2018 г.

Във връзка с разработването и оповестяването на Проект на Годишен план за пашата и ползването на сено в Национален парк „Централен Балкан“, 2018 г. Парковата дирекция кани всички заинтересовани страни на среща-представяне на проекта на документа, както и на реда и условията за ползване на планинските пасища на територията на Парка през 2018 г.

Виж повече  >>
29/01/2018 Обявление за провеждане на търг с тайно наддаване за продажба на автомобили

На основание чл. 4(1), чл. 1(2), чл. 6 от Наредба 7/14.11.97г. за продажба на движими вещи - частна държавна собственост и чл. 7, т. 5 от Правилника за устройството и дейността на дирекциите на националните паркове ДИРЕКЦИЯ „НАЦИОНАЛЕН ПАРК ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН” обявява:

Виж повече  >>
29/01/2018 2 февруари – Световен ден на влажните зони

Световният ден на влажните зони е свързан с Конвенцията за влажните зони с международно значение. Наричат я още Рамсарска конвенция, тъй като е приета на 2 февруари 1971 г. в град Рамсар, Иран. Тя е първият от съвременните глобални международни договори за опазване и устойчиво ползване на природните ресурси.

Виж повече  >>
26/01/2018 Проект на годишен план за пашата и ползване на сено в НП "Централен Балкан", 2018 г.

Със заповед на директора на Парковата дирекция е оповестен проект на Годишен план за пашата и ползването на сено в Национален парк "Централен Балкан" за 2018 г.

Виж повече  >>
25/01/2018 102 ПРОЕКТА НА УЧЕНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА СА ДОПУСНАТИ ДО УЧАСТИЕ В ПОРЕДНОТО ИЗДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО” 2017/2018 г.

102 проекта на ученици от 1-ви до 12-ти клас от цялата страна са допуснати до участие в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето”, за учебната 2017/2018 г. Конкурсът се организира от Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта, Министерство на околната среда и водите и Представителството на Европейската комисия в България.

Виж повече  >>
17/01/2018 Нов вид от групата на кръглолистната камбанка е установен в Национален парк „Централен Балкан“

Научни изследвания в масива Триглав на Национален парк „Централен Балкан“ установиха нов вид от групата на кръглолистната камбанка (Campanula rotundifolia L.).

Виж повече  >>
11/01/2018 Открити са три нови за НП „Централен Балкан“ вида растения

Трите нови за територията на Национален парк „Централен Балкан“ вида висши растения – полски окситропис, източна каменоломка и скална острица, са установени през изминалата 2017 г. Досега те не са съобщавани за флористичния район, в който попада Парка.

Виж повече  >>
14/12/2017 Пета мечка с GPS-GSM нашийник обитава Национален парк „Централен Балкан“

Екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ е уловил кафява мечка и поставил GPS-GSM нашийник и микрочип за идентификация. Животното е уловено на 12 декември над село Черни Осъм до границата на националния парк . Мечокът е мъжки,  6-7 годишен с тегло над 190 кг и в добро здраво

Виж повече  >>
07/12/2017 Сигнал за бракониерство в „Централен Балкан“ провери дирекцията на парка

Дирекцията на НП „Централен Балкан“ провери сигнал за присъствие на хора с ловно оръжие в хижа „Певците“ - парков участък Карлово, в защитената територия където внасянето на ловно оръжие и ловът са забранени. В хижата парковите охранители са посрещнати от петима мъже с шес

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи


Тетевенският район, разположен в северната част на Средна Стара планина, обхваща долината на река Вит, заобиколена от красивите върхове - Петрахиля, Червен, Трескавец, Острич.

Община Тетевен включва административния център гр. Тетевен и 12 села. Тя граничи с 10 общини от Ловешка, Софийска и Пловдивска област. Територията и е  697 кв.км.

Климатът е умерено–континентален, във високите части планински, и се характеризира със сравнително мека зима, закъсняваща къса пролет, прохладно лято и продължителна есен без мъгли. Надморската височина на Тетевенския район варира от 340 до 2100 м, а на гр. Тетевен е 415 м. Релефът е планински и полупланински. Регионът е богат на исторически и природни забележителности и предлага множество живописни туристически маршрути и пътеки, места за почивка и туризъм през всеки годишен сезон.

Възможностите за разходка сред дивата природа тук са много. От с. Рибарица и с. Дивчовото започват няколко туристически маршрута, водещи до Национален парк „Централен Балкан”. Следвайки ги, можете да стигнете до хижите Ехо, Вежен, Бенковски, Момина поляна, вила Кордела. Природата на Тетевенският Балкан е най- добре съхранена в два от резерватите на Парка - Боатин и Царичина. Село Рибарица е изходен пункт за  екопътека „Царичина”

В района има и много екомаршрути, ненавлизащи на територията на Парка. Те представят красотата на Предбалкана и Васильовска планина. Това са „Горска пътека”, „Нагоре към слънцето”, „Под пръските на водопада” и др.

Сред културните забележителности на района са  Историческият музей, Художествената галерия, Бобевската и Йорговата къща, църквата „Всях Светих” в гр. Тетевен, Гложенския манастир „Св. Георги”, къщата-музей на Васил Левски в с. Голям Извор, музея в с. Черни вит и др.

Възможностите за настаняване в района са многобройни. Освен в споменатите хижи, може да отседнете в някоя от десетките къщи за гости или малки семейни хотелчета в селищата от Общината. Там ще се насладите на отлично облсужване, спокойна обстановка и много вкусна храна.

Туристически информационни центрове:

По проект „Подобряване на туристическата инфраструктура в община Тетевен“ са създадени два Посетителски информационни центрове –  в Тетевен, в началото на главната търговската улица на града – срещу Автогарата, и в
местността Боаза, на пътя София – Варна, умален размер на туристическия информационен център в Тетевен.
В центровете са обучени и назначени четирима екскурзоводи.

 
Туристически информационен център – Тетевен
Адрес: Тетевен 5700, ул.“Петко Милев Страшния“ – срещу Автогарата
Тел. 067895056
 
Туристически информационен център – Боаза
Адрес: с.Български Извор , 5735
Тел. 067895065
e-mail: infoc_teteven@abv.bg
 
Предлагат разнообразна информация : условия за настаняване – в уютни къщи и стаи за гости, семейни хотели, почивни комплекси и хижи, заведения за хранене и развлечения, природни и исторически забележителности; транспорти връзки; възможност за лов и риболов, за наемане на гид и планински водач, посещения и срещи с майстори- резбари, тъкачи, сарачи и др.
 
Община Тетевен – главен специалист „Стопанска политика, транспорт и туризъм“ - тел. 067852200, в. 207


 

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg