Информация

17/09/2018 Служители от „Централен Балкан“ събраха близо тон отпадъци на 15 септември

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ събраха 960 кг отпадъци в почистването, организирано в рамките на кампанията „Да изчистим България заедно“. В проявата се включиха експерти и служители от парковата охрана, които прочистиха от битови отпадъци защитената територия в района на м. Беклемето, части от Международния туристически маршрут Е 3 и от прохода Троян – Кърнаре.

Виж повече  >>
11/09/2018 Биосферните паркове „Централен Балкан“ и „Тюрингска гора“ в Германия ще си сътрудничат

Биосферен парк „Централен Балкан“ и Биосферен парк „Тюрингска гора“ в германската провинция Тюрингия ще си сътрудничат.

Виж повече  >>
16/07/2018 Съветът на Европа поднови Европейската диплома на „Централен Балкан"

Комитетът на министрите към Съвета на Европа поднови Европейската диплома за защитени територии на Национален парк „Централен Балкан“ за още десет години.

Виж повече  >>
16/07/2018 Черни щъркели се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“

Четири черни щъркелчета се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“. Гнездото се намира в типичното за вида местообитание – по скали, близо да речно ждрело в южната част на Парка.

Виж повече  >>
05/07/2018 Находищата на жълта тинтява и скален пелин в НП „Централен Балкан“ са в добро състояниe

Проведеният мониторинг в Национален парк „Централен Балкан“ потвърди, че находищата на жълта тинтява (Gentiana lutea) и скален пелин (Artemisia erianthа) са в добро състояние.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи


Тетевенският район, разположен в северната част на Средна Стара планина, обхваща долината на река Вит, заобиколена от красивите върхове - Петрахиля, Червен, Трескавец, Острич.

Община Тетевен включва административния център гр. Тетевен и 12 села. Тя граничи с 10 общини от Ловешка, Софийска и Пловдивска област. Територията и е  697 кв.км.

Климатът е умерено–континентален, във високите части планински, и се характеризира със сравнително мека зима, закъсняваща къса пролет, прохладно лято и продължителна есен без мъгли. Надморската височина на Тетевенския район варира от 340 до 2100 м, а на гр. Тетевен е 415 м. Релефът е планински и полупланински. Регионът е богат на исторически и природни забележителности и предлага множество живописни туристически маршрути и пътеки, места за почивка и туризъм през всеки годишен сезон.

Възможностите за разходка сред дивата природа тук са много. От с. Рибарица и с. Дивчовото започват няколко туристически маршрута, водещи до Национален парк „Централен Балкан”. Следвайки ги, можете да стигнете до хижите Ехо, Вежен, Бенковски, Момина поляна, вила Кордела. Природата на Тетевенският Балкан е най- добре съхранена в два от резерватите на Парка - Боатин и Царичина. Село Рибарица е изходен пункт за  екопътека „Царичина”

В района има и много екомаршрути, ненавлизащи на територията на Парка. Те представят красотата на Предбалкана и Васильовска планина. Това са „Горска пътека”, „Нагоре към слънцето”, „Под пръските на водопада” и др.

Сред културните забележителности на района са  Историческият музей, Художествената галерия, Бобевската и Йорговата къща, църквата „Всях Светих” в гр. Тетевен, Гложенския манастир „Св. Георги”, къщата-музей на Васил Левски в с. Голям Извор, музея в с. Черни вит и др.

Възможностите за настаняване в района са многобройни. Освен в споменатите хижи, може да отседнете в някоя от десетките къщи за гости или малки семейни хотелчета в селищата от Общината. Там ще се насладите на отлично облсужване, спокойна обстановка и много вкусна храна.

Туристически информационни центрове:

По проект „Подобряване на туристическата инфраструктура в община Тетевен“ са създадени два Посетителски информационни центрове –  в Тетевен, в началото на главната търговската улица на града – срещу Автогарата, и в
местността Боаза, на пътя София – Варна, умален размер на туристическия информационен център в Тетевен.
В центровете са обучени и назначени четирима екскурзоводи.

 
Туристически информационен център – Тетевен
Адрес: Тетевен 5700, ул.“Петко Милев Страшния“ – срещу Автогарата
Тел. 067895056
 
Туристически информационен център – Боаза
Адрес: с.Български Извор , 5735
Тел. 067895065
e-mail: infoc_teteven@abv.bg
 
Предлагат разнообразна информация : условия за настаняване – в уютни къщи и стаи за гости, семейни хотели, почивни комплекси и хижи, заведения за хранене и развлечения, природни и исторически забележителности; транспорти връзки; възможност за лов и риболов, за наемане на гид и планински водач, посещения и срещи с майстори- резбари, тъкачи, сарачи и др.
 
Община Тетевен – главен специалист „Стопанска политика, транспорт и туризъм“ - тел. 067852200, в. 207


 

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg