Информация

14/12/2017 Пета мечка с GPS-GSM нашийник обитава Национален парк „Централен Балкан“

Екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ е уловил кафява мечка и поставил GPS-GSM нашийник и микрочип за идентификация. Животното е уловено на 12 декември над село Черни Осъм до границата на националния парк . Мечокът е мъжки,  6-7 годишен с тегло над 190 кг и в добро здраво

Виж повече  >>
07/12/2017 Сигнал за бракониерство в „Централен Балкан“ провери дирекцията на парка

Дирекцията на НП „Централен Балкан“ провери сигнал за присъствие на хора с ловно оръжие в хижа „Певците“ - парков участък Карлово, в защитената територия където внасянето на ловно оръжие и ловът са забранени. В хижата парковите охранители са посрещнати от петима мъже с шес

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи


Тетевенският район, разположен в северната част на Средна Стара планина, обхваща долината на река Вит, заобиколена от красивите върхове - Петрахиля, Червен, Трескавец, Острич.

Община Тетевен включва административния център гр. Тетевен и 12 села. Тя граничи с 10 общини от Ловешка, Софийска и Пловдивска област. Територията и е  697 кв.км.

Климатът е умерено–континентален, във високите части планински, и се характеризира със сравнително мека зима, закъсняваща къса пролет, прохладно лято и продължителна есен без мъгли. Надморската височина на Тетевенския район варира от 340 до 2100 м, а на гр. Тетевен е 415 м. Релефът е планински и полупланински. Регионът е богат на исторически и природни забележителности и предлага множество живописни туристически маршрути и пътеки, места за почивка и туризъм през всеки годишен сезон.

Възможностите за разходка сред дивата природа тук са много. От с. Рибарица и с. Дивчовото започват няколко туристически маршрута, водещи до Национален парк „Централен Балкан”. Следвайки ги, можете да стигнете до хижите Ехо, Вежен, Бенковски, Момина поляна, вила Кордела. Природата на Тетевенският Балкан е най- добре съхранена в два от резерватите на Парка - Боатин и Царичина. Село Рибарица е изходен пункт за  екопътека „Царичина”

В района има и много екомаршрути, ненавлизащи на територията на Парка. Те представят красотата на Предбалкана и Васильовска планина. Това са „Горска пътека”, „Нагоре към слънцето”, „Под пръските на водопада” и др.

Сред културните забележителности на района са  Историческият музей, Художествената галерия, Бобевската и Йорговата къща, църквата „Всях Светих” в гр. Тетевен, Гложенския манастир „Св. Георги”, къщата-музей на Васил Левски в с. Голям Извор, музея в с. Черни вит и др.

Възможностите за настаняване в района са многобройни. Освен в споменатите хижи, може да отседнете в някоя от десетките къщи за гости или малки семейни хотелчета в селищата от Общината. Там ще се насладите на отлично облсужване, спокойна обстановка и много вкусна храна.

Туристически информационни центрове:

По проект „Подобряване на туристическата инфраструктура в община Тетевен“ са създадени два Посетителски информационни центрове –  в Тетевен, в началото на главната търговската улица на града – срещу Автогарата, и в
местността Боаза, на пътя София – Варна, умален размер на туристическия информационен център в Тетевен.
В центровете са обучени и назначени четирима екскурзоводи.

 
Туристически информационен център – Тетевен
Адрес: Тетевен 5700, ул.“Петко Милев Страшния“ – срещу Автогарата
Тел. 067895056
 
Туристически информационен център – Боаза
Адрес: с.Български Извор , 5735
Тел. 067895065
e-mail: infoc_teteven@abv.bg
 
Предлагат разнообразна информация : условия за настаняване – в уютни къщи и стаи за гости, семейни хотели, почивни комплекси и хижи, заведения за хранене и развлечения, природни и исторически забележителности; транспорти връзки; възможност за лов и риболов, за наемане на гид и планински водач, посещения и срещи с майстори- резбари, тъкачи, сарачи и др.
 
Община Тетевен – главен специалист „Стопанска политика, транспорт и туризъм“ - тел. 067852200, в. 207


 

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg