Информация

15/11/2018 Проект на „Централен Балкан“ e включен в дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“

Проектът на парковата дирекция „Централен Балкан – съхрани, опази, наслади се“ е одобрен от Комисията по спонсорствo и дарения на Райфайзенбанк – България и включен в Дарителската инициатива „Избери, за да помогнеш“. Кампанията включва обществено значими проекти на организации с нестопанска цел, болници и др. в сферите на здравеопазването, социалните услуги, културата, образованието и опазването на околната среда.

Виж повече  >>
30/10/2018 Изложбата „Хубава си, моя горо“ гостува в РИОСВ – Велико Търново

ложбата от карикатури „Хубава си, моя горо“ могат да видят от днес – 30 октомври, посетителите в информационния център на Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново. Изложбата е предоставена от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ и е поредна обща инициатива с Регионалната инспекция.

Виж повече  >>
26/10/2018 Движението на още една мечка ще се следи с GPS

Още една мечка е маркирана с GPS-GSM нашийник и микрочип. Животното е уловено вчера от екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ в района на град Априлци, близо да границата с Национален парк „Централен Балкан“.

Виж повече  >>
19/10/2018 МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВЯВА НАЦИОНАЛНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО” 2018-2019 г.

Конкурсът се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г., приета с Решение № 538 от МС на 12.09.2013г.

Виж повече  >>
28/09/2018 ​Одобрен e за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ по Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г."

Със Заповед №РД-ОП-96/26.09.2018 г на Министъра на околната среда и водите е одобрен за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ №BG16M1OP002-3.007-0006 „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан"

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи


Тетевенският район, разположен в северната част на Средна Стара планина, обхваща долината на река Вит, заобиколена от красивите върхове - Петрахиля, Червен, Трескавец, Острич.

Община Тетевен включва административния център гр. Тетевен и 12 села. Тя граничи с 10 общини от Ловешка, Софийска и Пловдивска област. Територията и е  697 кв.км.

Климатът е умерено–континентален, във високите части планински, и се характеризира със сравнително мека зима, закъсняваща къса пролет, прохладно лято и продължителна есен без мъгли. Надморската височина на Тетевенския район варира от 340 до 2100 м, а на гр. Тетевен е 415 м. Релефът е планински и полупланински. Регионът е богат на исторически и природни забележителности и предлага множество живописни туристически маршрути и пътеки, места за почивка и туризъм през всеки годишен сезон.

Възможностите за разходка сред дивата природа тук са много. От с. Рибарица и с. Дивчовото започват няколко туристически маршрута, водещи до Национален парк „Централен Балкан”. Следвайки ги, можете да стигнете до хижите Ехо, Вежен, Бенковски, Момина поляна, вила Кордела. Природата на Тетевенският Балкан е най- добре съхранена в два от резерватите на Парка - Боатин и Царичина. Село Рибарица е изходен пункт за  екопътека „Царичина”

В района има и много екомаршрути, ненавлизащи на територията на Парка. Те представят красотата на Предбалкана и Васильовска планина. Това са „Горска пътека”, „Нагоре към слънцето”, „Под пръските на водопада” и др.

Сред културните забележителности на района са  Историческият музей, Художествената галерия, Бобевската и Йорговата къща, църквата „Всях Светих” в гр. Тетевен, Гложенския манастир „Св. Георги”, къщата-музей на Васил Левски в с. Голям Извор, музея в с. Черни вит и др.

Възможностите за настаняване в района са многобройни. Освен в споменатите хижи, може да отседнете в някоя от десетките къщи за гости или малки семейни хотелчета в селищата от Общината. Там ще се насладите на отлично облсужване, спокойна обстановка и много вкусна храна.

Туристически информационни центрове:

 

По проект „Подобряване на туристическата инфраструктура в община Тетевен“ са създадени два Посетителски информационни центрове –  в Тетевен, в началото на главната търговската улица на града – срещу Автогарата, и в
местността Боаза, на пътя София – Варна, умален размер на туристическия информационен център в Тетевен.
В центровете са обучени и назначени четирима екскурзоводи.

 
Туристически информационен център – Тетевен
Адрес: Тетевен 5700, ул.“Петко Милев Страшния“ – срещу Автогарата
Тел. 067895056
 
Туристически информационен център – Боаза
Адрес: с.Български Извор , 5735
Тел. 067895065
e-mail: infoc_teteven@abv.bg
 
Предлагат разнообразна информация : условия за настаняване – в уютни къщи и стаи за гости, семейни хотели, почивни комплекси и хижи, заведения за хранене и развлечения, природни и исторически забележителности; транспорти връзки; възможност за лов и риболов, за наемане на гид и планински водач, посещения и срещи с майстори- резбари, тъкачи, сарачи и др.
 
Община Тетевен – главен специалист „Стопанска политика, транспорт и туризъм“ - тел. 067852200, в. 207


 

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg