Историческа памет

16/07/2018 Съветът на Европа поднови Европейската диплома на „Централен Балкан"

Комитетът на министрите към Съвета на Европа поднови Европейската диплома за защитени територии на Национален парк „Централен Балкан“ за още десет години.

Виж повече  >>
16/07/2018 Черни щъркели се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“

Четири черни щъркелчета се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“. Гнездото се намира в типичното за вида местообитание – по скали, близо да речно ждрело в южната част на Парка.

Виж повече  >>
05/07/2018 Находищата на жълта тинтява и скален пелин в НП „Централен Балкан“ са в добро състояниe

Проведеният мониторинг в Национален парк „Централен Балкан“ потвърди, че находищата на жълта тинтява (Gentiana lutea) и скален пелин (Artemisia erianthа) са в добро състояние.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

    Тетевенският край е с богато културно-историческо наследство. Отличните климатични условия благоприятстват за заселването на този край още от дълбока древност (намерени са следи от V - VІІ в. пр.Хр.). Тетевен възниква през втората половина на ХІV-ти век. ХVІІ-ти и ХVІІІ-ти век за Тетевен са период на подем в духовния живот и в развитието на занаятите - резбарство, тъкачество, златарство и др. Траки и римляни оставят трайни следи в този красив край на България. Будно селище през епохата на Възраждането и днес Тетевен има своя неповторим облик, в който хармонично е съчетано и древното, и съвременното. Интересни забележителности в Тетевен днес са: исторически музей, църквата "Всях Светих", и параклисът към нея, манастирът "Св.Илия" - построен през ХІІІ в., при управлението на Цар Иван Асен ІІ; старинните къщи - Бобевската, Йорговата и Хаджи Ивановата; лобното място на Г.Раковски в м.Костина и Сава Младенов в местността Козница.

Дейността на Васил Левски в Тетевенско

На 1 май 1869 година Левски и Васил Йонков преминават Дунава и започват апостолската си дейност. Заедно те изграждат Плевенския и Ловешкия комитети.

Виж повече
Изгарянето на Тетевен от кърджалиите – 1801 година

В една мартенска нощ през 1801 година, най-черната в историята на града, кърджалиите се понесли към град Тетевен с барабанен марш. Три седмици траели техните издевателства, броят на избитите надминал 4000 души.

Виж повече
Гложенски манастир “Св. Георги Победоносец”

Един от най-интересните старопланински манастири е Гложенският, разположен на около 2 км. от село Гложене и на 12 км от Тетевен. Манастирът е разположен на висока каменна тераса, отделена от околната среда със стръмни и отвесни скали.

Виж повече
Крепост Чертиград

Чертиград e последната тракийска крепост. Изградена е вероятно през ІV-ІІІ в. пр.н.е. Крепостта се намира на 3 км североизточно от тетевенското село Ямна, което се явява и най-удобният изходен пункт за крепостта.

Виж повече
Църква “Всях Светих”

Църквата “Всях Светих” се намира в централната част на град Тетевен. Тя буквално се извисява над целия град.

Виж повече
Тетевенски манастир “Св. Илия”

Манастирът се намира в южното подножие на Васильовска планина, част от средния Предбалкан разположен е в североизточния край на град Тетевен.
11 век, периодично действащ, храмов празник 20 юли.

Виж повече
Исторически музей – Тетевен

През 1932 година в град Тетевен по инициатива на благотворителен комитет “Георги Бенковски” с доброволен труд и с дарения от населението, е построен Дом-паметник в знак на признателност към паметта на загиналите за свобода тетевенци. В него е разположена първата музейна сбирка, създадена през 1911 г. към читалище „Съгласие” от учителя Михал Койчев.

Виж повече
Паметник на Георги Бенковски

Паметникът е разположен на 3 км южно от квартал Костина на с.Рибарица в м. Костина. На това място на 15.05.1876 г Бенковски е предаден и убит из засада при преминаване на река Костина.

Виж повече
Местност Табите

В миналото тук е имало римска стражна кула.

Виж повече
Местност Табите (Косишки превал)

Местността Табите  (Косишки превал) е седловина на около 2.30 часа източно от хижа Свищи плаз и западно от връх Косица. Седловината е кръстовищно място, през което преминава т. н. втора Чернивитска пътека (между хижите Свищи плаз и Момина поляна).

Виж повече
Местност Попови гробове (Антонски превал)

Местността  Попови гробове (Антонски превал) се намира в източното подножие на връх Тетевенска Баба (2071 м н.в.). По подобие на местността Табите (Косишки превал) тази седловина е удобно място за пресичане на сравнително високата Златишко-Тетевенска планина – на север към село Дивчовото, на юг към с. Антон. 

Виж повече
Клисурски (Каменен) път

Клисурският (Каменен) път свързва селищата в северното подножие на Васильовската планина и село Рибарица с град Клисура.

Виж повече
Рибаришки проход

Рибаришкият проход се намира по маршрута от хижа Вежен за хижа Ехо, между връх Каменица и Ветровития преслап (в западното подножие на връх Юмрука). 

Виж повече
Васильовска пътека

Пътеката започва в района на връх Васильов, където се събират т.н. Лесидренска пътека, пътеките от селата Васильово и Рибарица. От значение е бил и пътят по Команска река, охраняван от калето при с. Калейца, а през ранновизантийската епоха – от Бальово кале.

Виж повече
Историческо място “Десеткар”

Историческото място “Десеткар” се намира в Тетевенския Балкан, преди село Дивчовото.

Виж повече
Връх Къдря

На връх Къдря (Кедрия), висок скалист връх в района на село Рибарица, е открито скално светилище от І век пр. Хр. На повърхността са открити фрагменти от тракийски керамични съдове.

Виж повече
Параклиса “Света Троица”

Параклисът е издигнат на 1 700 м н. в. и инициативата за него идва от Стоян Йорданов от Русе, подкрепен от хижарите на х. Ехо – Пепа и Николай Киранови.

Виж повече
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg