Историческа памет

28/09/2018 ​Одобрен e за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ по Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г."

Със Заповед №РД-ОП-96/26.09.2018 г на Министъра на околната среда и водите е одобрен за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ №BG16M1OP002-3.007-0006 „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан"

Виж повече  >>
25/09/2018 Освободено е мече от бракониерска примка в района на парк „Централен Балкан"

Мече в бракониерска примка е било открито вчера – 24 септември, близо до с. Скобелево, Община Павел баня, на около 300 м извън границите на Националния парк „Централен Балкан“.

Виж повече  >>
17/09/2018 Служители от „Централен Балкан“ събраха близо тон отпадъци на 15 септември

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ събраха 960 кг отпадъци в почистването, организирано в рамките на кампанията „Да изчистим България заедно“.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

    Тетевенският край е с богато културно-историческо наследство. Отличните климатични условия благоприятстват за заселването на този край още от дълбока древност (намерени са следи от V - VІІ в. пр.Хр.). Тетевен възниква през втората половина на ХІV-ти век. ХVІІ-ти и ХVІІІ-ти век за Тетевен са период на подем в духовния живот и в развитието на занаятите - резбарство, тъкачество, златарство и др. Траки и римляни оставят трайни следи в този красив край на България. Будно селище през епохата на Възраждането и днес Тетевен има своя неповторим облик, в който хармонично е съчетано и древното, и съвременното. Интересни забележителности в Тетевен днес са: исторически музей, църквата "Всях Светих", и параклисът към нея, манастирът "Св.Илия" - построен през ХІІІ в., при управлението на Цар Иван Асен ІІ; старинните къщи - Бобевската, Йорговата и Хаджи Ивановата; лобното място на Г.Раковски в м.Костина и Сава Младенов в местността Козница.

Дейността на Васил Левски в Тетевенско

На 1 май 1869 година Левски и Васил Йонков преминават Дунава и започват апостолската си дейност. Заедно те изграждат Плевенския и Ловешкия комитети.

Виж повече
Изгарянето на Тетевен от кърджалиите – 1801 година

В една мартенска нощ през 1801 година, най-черната в историята на града, кърджалиите се понесли към град Тетевен с барабанен марш. Три седмици траели техните издевателства, броят на избитите надминал 4000 души.

Виж повече
Гложенски манастир “Св. Георги Победоносец”

Един от най-интересните старопланински манастири е Гложенският, разположен на около 2 км. от село Гложене и на 12 км от Тетевен. Манастирът е разположен на висока каменна тераса, отделена от околната среда със стръмни и отвесни скали.

Виж повече
Крепост Чертиград

Чертиград e последната тракийска крепост. Изградена е вероятно през ІV-ІІІ в. пр.н.е. Крепостта се намира на 3 км североизточно от тетевенското село Ямна, което се явява и най-удобният изходен пункт за крепостта.

Виж повече
Църква “Всях Светих”

Църквата “Всях Светих” се намира в централната част на град Тетевен. Тя буквално се извисява над целия град.

Виж повече
Тетевенски манастир “Св. Илия”

Манастирът се намира в южното подножие на Васильовска планина, част от средния Предбалкан разположен е в североизточния край на град Тетевен.
11 век, периодично действащ, храмов празник 20 юли.

Виж повече
Исторически музей – Тетевен

През 1932 година в град Тетевен по инициатива на благотворителен комитет “Георги Бенковски” с доброволен труд и с дарения от населението, е построен Дом-паметник в знак на признателност към паметта на загиналите за свобода тетевенци. В него е разположена първата музейна сбирка, създадена през 1911 г. към читалище „Съгласие” от учителя Михал Койчев.

Виж повече
Паметник на Георги Бенковски

Паметникът е разположен на 3 км южно от квартал Костина на с.Рибарица в м. Костина. На това място на 15.05.1876 г Бенковски е предаден и убит из засада при преминаване на река Костина.

Виж повече
Местност Табите

В миналото тук е имало римска стражна кула.

Виж повече
Местност Табите (Косишки превал)

Местността Табите  (Косишки превал) е седловина на около 2.30 часа източно от хижа Свищи плаз и западно от връх Косица. Седловината е кръстовищно място, през което преминава т. н. втора Чернивитска пътека (между хижите Свищи плаз и Момина поляна).

Виж повече
Местност Попови гробове (Антонски превал)

Местността  Попови гробове (Антонски превал) се намира в източното подножие на връх Тетевенска Баба (2071 м н.в.). По подобие на местността Табите (Косишки превал) тази седловина е удобно място за пресичане на сравнително високата Златишко-Тетевенска планина – на север към село Дивчовото, на юг към с. Антон. 

Виж повече
Клисурски (Каменен) път

Клисурският (Каменен) път свързва селищата в северното подножие на Васильовската планина и село Рибарица с град Клисура.

Виж повече
Рибаришки проход

Рибаришкият проход се намира по маршрута от хижа Вежен за хижа Ехо, между връх Каменица и Ветровития преслап (в западното подножие на връх Юмрука). 

Виж повече
Васильовска пътека

Пътеката започва в района на връх Васильов, където се събират т.н. Лесидренска пътека, пътеките от селата Васильово и Рибарица. От значение е бил и пътят по Команска река, охраняван от калето при с. Калейца, а през ранновизантийската епоха – от Бальово кале.

Виж повече
Историческо място “Десеткар”

Историческото място “Десеткар” се намира в Тетевенския Балкан, преди село Дивчовото.

Виж повече
Връх Къдря

На връх Къдря (Кедрия), висок скалист връх в района на село Рибарица, е открито скално светилище от І век пр. Хр. На повърхността са открити фрагменти от тракийски керамични съдове.

Виж повече
Параклиса “Света Троица”

Параклисът е издигнат на 1 700 м н. в. и инициативата за него идва от Стоян Йорданов от Русе, подкрепен от хижарите на х. Ехо – Пепа и Николай Киранови.

Виж повече
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg