Информация

15/11/2018 Проект на „Централен Балкан“ e включен в дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“

Проектът на парковата дирекция „Централен Балкан – съхрани, опази, наслади се“ е одобрен от Комисията по спонсорствo и дарения на Райфайзенбанк – България и включен в Дарителската инициатива „Избери, за да помогнеш“. Кампанията включва обществено значими проекти на организации с нестопанска цел, болници и др. в сферите на здравеопазването, социалните услуги, културата, образованието и опазването на околната среда.

Виж повече  >>
30/10/2018 Изложбата „Хубава си, моя горо“ гостува в РИОСВ – Велико Търново

ложбата от карикатури „Хубава си, моя горо“ могат да видят от днес – 30 октомври, посетителите в информационния център на Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново. Изложбата е предоставена от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ и е поредна обща инициатива с Регионалната инспекция.

Виж повече  >>
26/10/2018 Движението на още една мечка ще се следи с GPS

Още една мечка е маркирана с GPS-GSM нашийник и микрочип. Животното е уловено вчера от екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ в района на град Априлци, близо да границата с Национален парк „Централен Балкан“.

Виж повече  >>
19/10/2018 МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВЯВА НАЦИОНАЛНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО” 2018-2019 г.

Конкурсът се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г., приета с Решение № 538 от МС на 12.09.2013г.

Виж повече  >>
28/09/2018 ​Одобрен e за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ по Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г."

Със Заповед №РД-ОП-96/26.09.2018 г на Министъра на околната среда и водите е одобрен за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ №BG16M1OP002-3.007-0006 „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан"

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи


Троянският район обхваща територии от Предбалкана и сея сверниклон на Средна Стара планина. Град Троян е общински център в Област Ловеч.
 
Климатът в района е преходен - от умерено-континентален към планински. Регионът се радва на свежа и уханна пролет, прохладно лято, слънчева и топла есен и мека и снежна зима. Съчетанието от климатични условия, уникални природни дадености и културно-историческо наследство създават прекрасни условия за целогодишен отдих, балнеолечение, развлечения, спорт и туризъм.

Троянският Балкан е изключително живописен и предлага съчетание на прекрасна планинска природа, свеж въздух, изобилие от лековити минерални извори и съхранени традиции и обичаи. Особеностите на региона предполагат прекрасни възможности за планински, екологичен и балнеологичен туризъм (с. Черни Осъм, с. Чифлик, с. Шипково, курортен комплекс Беклемето и др.). Троянските села, разположени в подножието на Стара планина са изходни пунктове за посещение на НП „Централен Балкан”. От тук започват маршрути за х. Амбарица, връх Левски (Амбарица)х. Дерменка, х. Хайдушка песен, х. Козя стена и х. Ехо и други.

Културните забележителности на Троянско също привличат много посетители. В гр. Троян се намира Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства, в който са представени традиционни за региона керамика, дърворезба, иконопис, художествено металообработване, народно облекло и др. В  Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата, село Орешак, се демонстрира майсторството на занаятчийте от този край. В с. Черни Осъм се намира един от най-известните и богати природонаучни музей в страната. Към него има изграден и природозащитен информационен център. Сред църквите и манастирите в района си заслужава да бъдат отблязани Троянският манастир „Успение Богородично” край с. Орешак, църквите „Св. Параскева Петка”, гр. Троян, „Св Петка Параскева”, с. Чифлик, „Възнесение Господне”, с. Шипково и други.

Настанителната базa в района е разнообразна – от 4-звездни луксозни хотели, предлагащи множество добълнителни услуги, до малки семейни хотелчета и уютни къщи за гости, където ще Ви посрещнат в духа на местните традиции.


Туристически информационен център – Троян
Адрес: ул. „Васил Левски” 133
Тел. 0670 609 64, 0889719941
 
Предлага: актуална информация за природните и културно-историческите забележителности на общината и възможностите за настаняване и подслон; настаняване; информация за  екскурзии и почивки в чужбина;  продажба на 3 вида карти – на Централна Стара планина с маркирани пътеки в Национален парк „ Централен Балкан”,  на Община Троян  - планина и карта на града, карта на общината с обозначени туристически забележителности;  по заявка осигурява професионални  планински водачи, преводачи и екскурзоводи;  по заявка предлага туристическа  анимация – дегустации, демонстрации. 
 

 

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg