Информация

14/12/2017 Пета мечка с GPS-GSM нашийник обитава Национален парк „Централен Балкан“

Екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ е уловил кафява мечка и поставил GPS-GSM нашийник и микрочип за идентификация. Животното е уловено на 12 декември над село Черни Осъм до границата на националния парк . Мечокът е мъжки,  6-7 годишен с тегло над 190 кг и в добро здраво

Виж повече  >>
07/12/2017 Сигнал за бракониерство в „Централен Балкан“ провери дирекцията на парка

Дирекцията на НП „Централен Балкан“ провери сигнал за присъствие на хора с ловно оръжие в хижа „Певците“ - парков участък Карлово, в защитената територия където внасянето на ловно оръжие и ловът са забранени. В хижата парковите охранители са посрещнати от петима мъже с шес

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи


Троянският район обхваща територии от Предбалкана и сея сверниклон на Средна Стара планина. Град Троян е общински център в Област Ловеч.
 
Климатът в района е преходен - от умерено-континентален към планински. Регионът се радва на свежа и уханна пролет, прохладно лято, слънчева и топла есен и мека и снежна зима. Съчетанието от климатични условия, уникални природни дадености и културно-историческо наследство създават прекрасни условия за целогодишен отдих, балнеолечение, развлечения, спорт и туризъм.

Троянският Балкан е изключително живописен и предлага съчетание на прекрасна планинска природа, свеж въздух, изобилие от лековити минерални извори и съхранени традиции и обичаи. Особеностите на региона предполагат прекрасни възможности за планински, екологичен и балнеологичен туризъм (с. Черни Осъм, с. Чифлик, с. Шипково, курортен комплекс Беклемето и др.). Троянските села, разположени в подножието на Стара планина са изходни пунктове за посещение на НП „Централен Балкан”. От тук започват маршрути за х. Амбарица, връх Левски (Амбарица)х. Дерменка, х. Хайдушка песен, х. Козя стена и х. Ехо и други.

Културните забележителности на Троянско също привличат много посетители. В гр. Троян се намира Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства, в който са представени традиционни за региона керамика, дърворезба, иконопис, художествено металообработване, народно облекло и др. В  Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата, село Орешак, се демонстрира майсторството на занаятчийте от този край. В с. Черни Осъм се намира един от най-известните и богати природонаучни музей в страната. Към него има изграден и природозащитен информационен център. Сред църквите и манастирите в района си заслужава да бъдат отблязани Троянският манастир „Успение Богородично” край с. Орешак, църквите „Св. Параскева Петка”, гр. Троян, „Св Петка Параскева”, с. Чифлик, „Възнесение Господне”, с. Шипково и други.

Настанителната базa в района е разнообразна – от 4-звездни луксозни хотели, предлагащи множество добълнителни услуги, до малки семейни хотелчета и уютни къщи за гости, където ще Ви посрещнат в духа на местните традиции.


Туристически информационен център – Троян
Адрес: ул. „Васил Левски” 133
Тел. 0670 609 64, 0889719941
 
Предлага: актуална информация за природните и културно-историческите забележителности на общината и възможностите за настаняване и подслон; настаняване; информация за  екскурзии и почивки в чужбина;  продажба на 3 вида карти – на Централна Стара планина с маркирани пътеки в Национален парк „ Централен Балкан”,  на Община Троян  - планина и карта на града, карта на общината с обозначени туристически забележителности;  по заявка осигурява професионални  планински водачи, преводачи и екскурзоводи;  по заявка предлага туристическа  анимация – дегустации, демонстрации. 
 

 

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg