Информация

17/09/2018 Служители от „Централен Балкан“ събраха близо тон отпадъци на 15 септември

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ събраха 960 кг отпадъци в почистването, организирано в рамките на кампанията „Да изчистим България заедно“. В проявата се включиха експерти и служители от парковата охрана, които прочистиха от битови отпадъци защитената територия в района на м. Беклемето, части от Международния туристически маршрут Е 3 и от прохода Троян – Кърнаре.

Виж повече  >>
11/09/2018 Биосферните паркове „Централен Балкан“ и „Тюрингска гора“ в Германия ще си сътрудничат

Биосферен парк „Централен Балкан“ и Биосферен парк „Тюрингска гора“ в германската провинция Тюрингия ще си сътрудничат.

Виж повече  >>
16/07/2018 Съветът на Европа поднови Европейската диплома на „Централен Балкан"

Комитетът на министрите към Съвета на Европа поднови Европейската диплома за защитени територии на Национален парк „Централен Балкан“ за още десет години.

Виж повече  >>
16/07/2018 Черни щъркели се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“

Четири черни щъркелчета се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“. Гнездото се намира в типичното за вида местообитание – по скали, близо да речно ждрело в южната част на Парка.

Виж повече  >>
05/07/2018 Находищата на жълта тинтява и скален пелин в НП „Централен Балкан“ са в добро състояниe

Проведеният мониторинг в Национален парк „Централен Балкан“ потвърди, че находищата на жълта тинтява (Gentiana lutea) и скален пелин (Artemisia erianthа) са в добро състояние.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи


Троянският район обхваща територии от Предбалкана и сея сверниклон на Средна Стара планина. Град Троян е общински център в Област Ловеч.
 
Климатът в района е преходен - от умерено-континентален към планински. Регионът се радва на свежа и уханна пролет, прохладно лято, слънчева и топла есен и мека и снежна зима. Съчетанието от климатични условия, уникални природни дадености и културно-историческо наследство създават прекрасни условия за целогодишен отдих, балнеолечение, развлечения, спорт и туризъм.

Троянският Балкан е изключително живописен и предлага съчетание на прекрасна планинска природа, свеж въздух, изобилие от лековити минерални извори и съхранени традиции и обичаи. Особеностите на региона предполагат прекрасни възможности за планински, екологичен и балнеологичен туризъм (с. Черни Осъм, с. Чифлик, с. Шипково, курортен комплекс Беклемето и др.). Троянските села, разположени в подножието на Стара планина са изходни пунктове за посещение на НП „Централен Балкан”. От тук започват маршрути за х. Амбарица, връх Левски (Амбарица)х. Дерменка, х. Хайдушка песен, х. Козя стена и х. Ехо и други.

Културните забележителности на Троянско също привличат много посетители. В гр. Троян се намира Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства, в който са представени традиционни за региона керамика, дърворезба, иконопис, художествено металообработване, народно облекло и др. В  Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата, село Орешак, се демонстрира майсторството на занаятчийте от този край. В с. Черни Осъм се намира един от най-известните и богати природонаучни музей в страната. Към него има изграден и природозащитен информационен център. Сред църквите и манастирите в района си заслужава да бъдат отблязани Троянският манастир „Успение Богородично” край с. Орешак, църквите „Св. Параскева Петка”, гр. Троян, „Св Петка Параскева”, с. Чифлик, „Възнесение Господне”, с. Шипково и други.

Настанителната базa в района е разнообразна – от 4-звездни луксозни хотели, предлагащи множество добълнителни услуги, до малки семейни хотелчета и уютни къщи за гости, където ще Ви посрещнат в духа на местните традиции.


Туристически информационен център – Троян
Адрес: ул. „Васил Левски” 133
Тел. 0670 609 64, 0889719941
 
Предлага: актуална информация за природните и културно-историческите забележителности на общината и възможностите за настаняване и подслон; настаняване; информация за  екскурзии и почивки в чужбина;  продажба на 3 вида карти – на Централна Стара планина с маркирани пътеки в Национален парк „ Централен Балкан”,  на Община Троян  - планина и карта на града, карта на общината с обозначени туристически забележителности;  по заявка осигурява професионални  планински водачи, преводачи и екскурзоводи;  по заявка предлага туристическа  анимация – дегустации, демонстрации.



 
 

 

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg