Историческа памет

17/09/2018 Служители от „Централен Балкан“ събраха близо тон отпадъци на 15 септември

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ събраха 960 кг отпадъци в почистването, организирано в рамките на кампанията „Да изчистим България заедно“. В проявата се включиха експерти и служители от парковата охрана, които прочистиха от битови отпадъци защитената територия в района на м. Беклемето, части от Международния туристически маршрут Е 3 и от прохода Троян – Кърнаре.

Виж повече  >>
11/09/2018 Биосферните паркове „Централен Балкан“ и „Тюрингска гора“ в Германия ще си сътрудничат

Биосферен парк „Централен Балкан“ и Биосферен парк „Тюрингска гора“ в германската провинция Тюрингия ще си сътрудничат.

Виж повече  >>
16/07/2018 Съветът на Европа поднови Европейската диплома на „Централен Балкан"

Комитетът на министрите към Съвета на Европа поднови Европейската диплома за защитени територии на Национален парк „Централен Балкан“ за още десет години.

Виж повече  >>
16/07/2018 Черни щъркели се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“

Четири черни щъркелчета се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“. Гнездото се намира в типичното за вида местообитание – по скали, близо да речно ждрело в южната част на Парка.

Виж повече  >>
05/07/2018 Находищата на жълта тинтява и скален пелин в НП „Централен Балкан“ са в добро състояниe

Проведеният мониторинг в Национален парк „Централен Балкан“ потвърди, че находищата на жълта тинтява (Gentiana lutea) и скален пелин (Artemisia erianthа) са в добро състояние.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Троян след Освобождението

Освобождението на България от османско иго отприщва вродената активност и предприемчивост на балканджиите. Троянци успяват за малко повече от половин век да въздигнат града си пепелище, каквото са го оставили башибозуците през август 1877г., в един проспериращ балкански град.

Виж повече
Троянски манастир “Успение Богородично”

Троянският манастир e третият no големина в България и е един от най-прочутите ни християнски паметници. Разположен е на 10км югоизточно от Троян.
Действащ , мъжки, храмов празник 15 август

Виж повече
Музей за народни художествени занаяти и приложни изкуства

Това е единственият музей в България, който изучава и излага на показ развитието на художествените изкуства и занаяти. Тук можете да се насладите на богата колекция от красива местна керамика, дърворезба, иконопис, предмети от ковано желязо, музикални инструменти и народни носии.

Виж повече
Църква “Св. Параскева”

Църквата “Св. Параскева” в град Троян е построена през 1835 година.

Виж повече
Художествена галерия “Серяковата къща”

Къщата е паметник на културата от местно значение. През 1991 година с решение на Общински съвет се предоставя на Дружеството на троянските художници за тяхно седалище и за ползването й като градска художествена галерия. 

Виж повече
Църква “Възнесение Господне”

Църквата впечатлява изключително силно както със своя външен вид така и с интериора си – автентичен иконостас и икони.

Виж повече
Трако-римски път, част от пътя Ескус – Филипопол

Събирайки в себе си няколко селищни пътеки, пътят е преминавал през девет тракийски селища и укрепления в района на община Троян, на туристическото градче Беклемето, връх Курт хисар (Вълча крепост) на югоизток и е слизал в района на село Христо Даново.

Виж повече
Арка на свободата


Паметникът е разположен на връх Горалтепе, на 15 минути ход източно от най-високата точка от прохода Беклемето. До нея се стига по тесен, асфалтиран път, от южната страна на билото, през местността Костов полугар, покрита с обширни пасища. 

Виж повече
Останки от кула на вр.Севрията

Предполага се, че на връх Севрията е имало кула, в близост до маркирания зид, ограждащ правоъгълно пространство с дължина 3 и широчина 5 м.

Виж повече
Местност Маркови порти

Маркови порти е местност в района на туристическото градче Беклемето, част от пътя Ескус – Филипопол, където е открит керамичен материал от тракийската, римската и ранновизантийската епоха.

Виж повече
Римски път “Виа Траяна”

Тук преди две хиляди години са вървели римски легиони – старият римски път, наричан Траяновия път (Виа Траяна) по името на прочутия със строителните си начинания римски император Траян, е в добро състояние и до днес и, според специалистите, притежава най-добре запазената римска каменна настилка в цяла България.

Виж повече
Станция Sub Radices

Sub Radices е разположена в източните покрайнини на село Христо Даново, в южното подножие на днешния Троянски поход. Общата площ на станцията е 15 дка.

Виж повече
Римска крайпътна станция Монтемно

Името на крайпътна станция Монтемно се среща върху надпис от 234 година, открит според В. Аврамов, в района на “спасителния дом” в местността Беклемето, разположен непосредствено в северното подножие на Троянския проход.

Виж повече
Русалийски проход (Марин проход)

Русалийският проход (разположен в Троянско-Калоферския дял на планината, източно от връх Марагидик (Русалка) е най-високият проход пресичащ Централна Стара планина.

Виж повече
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg