Историческа памет

15/11/2018 Проект на „Централен Балкан“ e включен в дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“

Проектът на парковата дирекция „Централен Балкан – съхрани, опази, наслади се“ е одобрен от Комисията по спонсорствo и дарения на Райфайзенбанк – България и включен в Дарителската инициатива „Избери, за да помогнеш“. Кампанията включва обществено значими проекти на организации с нестопанска цел, болници и др. в сферите на здравеопазването, социалните услуги, културата, образованието и опазването на околната среда.

Виж повече  >>
30/10/2018 Изложбата „Хубава си, моя горо“ гостува в РИОСВ – Велико Търново

ложбата от карикатури „Хубава си, моя горо“ могат да видят от днес – 30 октомври, посетителите в информационния център на Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново. Изложбата е предоставена от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ и е поредна обща инициатива с Регионалната инспекция.

Виж повече  >>
26/10/2018 Движението на още една мечка ще се следи с GPS

Още една мечка е маркирана с GPS-GSM нашийник и микрочип. Животното е уловено вчера от екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ в района на град Априлци, близо да границата с Национален парк „Централен Балкан“.

Виж повече  >>
19/10/2018 МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВЯВА НАЦИОНАЛНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО” 2018-2019 г.

Конкурсът се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г., приета с Решение № 538 от МС на 12.09.2013г.

Виж повече  >>
28/09/2018 ​Одобрен e за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ по Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г."

Със Заповед №РД-ОП-96/26.09.2018 г на Министъра на околната среда и водите е одобрен за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ №BG16M1OP002-3.007-0006 „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан"

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Троян след Освобождението

Освобождението на България от османско иго отприщва вродената активност и предприемчивост на балканджиите. Троянци успяват за малко повече от половин век да въздигнат града си пепелище, каквото са го оставили башибозуците през август 1877г., в един проспериращ балкански град.

Виж повече
Троянски манастир “Успение Богородично”

Троянският манастир e третият no големина в България и е един от най-прочутите ни християнски паметници. Разположен е на 10км югоизточно от Троян.
Действащ , мъжки, храмов празник 15 август

Виж повече
Музей за народни художествени занаяти и приложни изкуства

Това е единственият музей в България, който изучава и излага на показ развитието на художествените изкуства и занаяти. Тук можете да се насладите на богата колекция от красива местна керамика, дърворезба, иконопис, предмети от ковано желязо, музикални инструменти и народни носии.

Виж повече
Църква “Св. Параскева”

Църквата “Св. Параскева” в град Троян е построена през 1835 година.

Виж повече
Художествена галерия “Серяковата къща”

Къщата е паметник на културата от местно значение. През 1991 година с решение на Общински съвет се предоставя на Дружеството на троянските художници за тяхно седалище и за ползването й като градска художествена галерия. 

Виж повече
Църква “Възнесение Господне”

Църквата впечатлява изключително силно както със своя външен вид така и с интериора си – автентичен иконостас и икони.

Виж повече
Трако-римски път, част от пътя Ескус – Филипопол

Събирайки в себе си няколко селищни пътеки, пътят е преминавал през девет тракийски селища и укрепления в района на община Троян, на туристическото градче Беклемето, връх Курт хисар (Вълча крепост) на югоизток и е слизал в района на село Христо Даново.

Виж повече
Арка на свободата


Паметникът е разположен на връх Горалтепе, на 15 минути ход източно от най-високата точка от прохода Беклемето. До нея се стига по тесен, асфалтиран път, от южната страна на билото, през местността Костов полугар, покрита с обширни пасища. 

Виж повече
Останки от кула на вр.Севрията

Предполага се, че на връх Севрията е имало кула, в близост до маркирания зид, ограждащ правоъгълно пространство с дължина 3 и широчина 5 м.

Виж повече
Местност Маркови порти

Маркови порти е местност в района на туристическото градче Беклемето, част от пътя Ескус – Филипопол, където е открит керамичен материал от тракийската, римската и ранновизантийската епоха.

Виж повече
Римски път “Виа Траяна”

Тук преди две хиляди години са вървели римски легиони – старият римски път, наричан Траяновия път (Виа Траяна) по името на прочутия със строителните си начинания римски император Траян, е в добро състояние и до днес и, според специалистите, притежава най-добре запазената римска каменна настилка в цяла България.

Виж повече
Станция Sub Radices

Sub Radices е разположена в източните покрайнини на село Христо Даново, в южното подножие на днешния Троянски поход. Общата площ на станцията е 15 дка.

Виж повече
Римска крайпътна станция Монтемно

Името на крайпътна станция Монтемно се среща върху надпис от 234 година, открит според В. Аврамов, в района на “спасителния дом” в местността Беклемето, разположен непосредствено в северното подножие на Троянския проход.

Виж повече
Русалийски проход (Марин проход)

Русалийският проход (разположен в Троянско-Калоферския дял на планината, източно от връх Марагидик (Русалка) е най-високият проход пресичащ Централна Стара планина.

Виж повече
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg