Легенди, бит, култура

17/09/2018 Служители от „Централен Балкан“ събраха близо тон отпадъци на 15 септември

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ събраха 960 кг отпадъци в почистването, организирано в рамките на кампанията „Да изчистим България заедно“. В проявата се включиха експерти и служители от парковата охрана, които прочистиха от битови отпадъци защитената територия в района на м. Беклемето, части от Международния туристически маршрут Е 3 и от прохода Троян – Кърнаре.

Виж повече  >>
11/09/2018 Биосферните паркове „Централен Балкан“ и „Тюрингска гора“ в Германия ще си сътрудничат

Биосферен парк „Централен Балкан“ и Биосферен парк „Тюрингска гора“ в германската провинция Тюрингия ще си сътрудничат.

Виж повече  >>
16/07/2018 Съветът на Европа поднови Европейската диплома на „Централен Балкан"

Комитетът на министрите към Съвета на Европа поднови Европейската диплома за защитени територии на Национален парк „Централен Балкан“ за още десет години.

Виж повече  >>
16/07/2018 Черни щъркели се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“

Четири черни щъркелчета се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“. Гнездото се намира в типичното за вида местообитание – по скали, близо да речно ждрело в южната част на Парка.

Виж повече  >>
05/07/2018 Находищата на жълта тинтява и скален пелин в НП „Централен Балкан“ са в добро състояниe

Проведеният мониторинг в Национален парк „Централен Балкан“ потвърди, че находищата на жълта тинтява (Gentiana lutea) и скален пелин (Artemisia erianthа) са в добро състояние.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата

Единственото място в България, където майстори от цялата страна показват своите съвременни творби. Изложението е създадено през 1971 г. и е построено на площ от 50 дка, разполага с 8 зали с обща изложбена площ 4500 кв.м. и една многофункционална конферентна зала.

Виж повече
Етнографска група – Балканджии

Традиционното облекло на мъжете балканджии е чернодрешно, на жените – сукманено, като украсата с пъстри тъкани и шевици тук е по-слабо застъпена за сметка на металните накити.

Виж повече
Национален пенсионерски събор-надпяване

Тук си дават среща хората от третата възраст, дошли от всички краища на страната.

Виж повече
Народно читалище “Наука”

Повече от век най-старата културна институция в града – Народно читалище “Наука” е притегателен център за самородния талант на троянци.

Виж повече
Празник на билките, планината и туризма

С този празник се открива летният туристически сезон в община Троян.

Виж повече
Младежки духов оркестър с мажоретки

Представителен Общински младежки духов оркестър с мажоретки гр. Троян е основан през 1980 г. По протокол участва в национални, официални, църковни, градски и общински празници, фестивали, конкурси и поръчки за концерти в цялата страна.

Виж повече
Празник на занаятчиите

Традиция е празнуването на Св.Спиридон - покровител на занаятите, на който ден под егидата на Музея на народните художествени занаяти и приложни изкуства и Панаира на занаятите в Троян, празнуват занаятчиите от цялата страна.

Виж повече
Празник на сливата и сливовата ракия

В края на месец септември в гр. Троян и с. Орешак се провежда традиционният и единствен по рода си Празник на сливата и троянската сливова ракия. Този празник през годините се утвърди като уникален и атрактивен. 

Виж повече
Празник на гр.Троян

14 октомври - Денят на Света Петка - Параскева според православния календар е официално утвърденият празник на град Троян.

Виж повече
Природо-научен музей – с. Черни Осъм

Природо-научният музей в с. Черни Осъм, една от привлекателните атракции за гостите на региона, се ражда от една сбирка препарирани животни, онагледяваща уроците по биология в селското училище и прочула се в цялата страна. 

Виж повече
Легенда за възникване на Троян

Легендите за възникването на Троян, както повече­то легенди, са пълни с противоречия. Според една той води началото си от „три хана” - странноприемници

Виж повече
Легенда за Троянския манастир

Троянската обител води своето начало от 1600 г. и както в много други християнски страни монашеският живот започва в планините. Много години след като падна българското царство, яви се един монах българин, неизвестен по име и се засели в Троянския манастир заедно с единствения си ученик. 

Виж повече
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg