Легенди, бит, култура

15/11/2018 Проект на „Централен Балкан“ e включен в дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“

Проектът на парковата дирекция „Централен Балкан – съхрани, опази, наслади се“ е одобрен от Комисията по спонсорствo и дарения на Райфайзенбанк – България и включен в Дарителската инициатива „Избери, за да помогнеш“. Кампанията включва обществено значими проекти на организации с нестопанска цел, болници и др. в сферите на здравеопазването, социалните услуги, културата, образованието и опазването на околната среда.

Виж повече  >>
30/10/2018 Изложбата „Хубава си, моя горо“ гостува в РИОСВ – Велико Търново

ложбата от карикатури „Хубава си, моя горо“ могат да видят от днес – 30 октомври, посетителите в информационния център на Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново. Изложбата е предоставена от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ и е поредна обща инициатива с Регионалната инспекция.

Виж повече  >>
26/10/2018 Движението на още една мечка ще се следи с GPS

Още една мечка е маркирана с GPS-GSM нашийник и микрочип. Животното е уловено вчера от екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ в района на град Априлци, близо да границата с Национален парк „Централен Балкан“.

Виж повече  >>
19/10/2018 МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВЯВА НАЦИОНАЛНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО” 2018-2019 г.

Конкурсът се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г., приета с Решение № 538 от МС на 12.09.2013г.

Виж повече  >>
28/09/2018 ​Одобрен e за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ по Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г."

Със Заповед №РД-ОП-96/26.09.2018 г на Министъра на околната среда и водите е одобрен за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ №BG16M1OP002-3.007-0006 „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан"

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата

Единственото място в България, където майстори от цялата страна показват своите съвременни творби. Изложението е създадено през 1971 г. и е построено на площ от 50 дка, разполага с 8 зали с обща изложбена площ 4500 кв.м. и една многофункционална конферентна зала.

Виж повече
Етнографска група – Балканджии

Традиционното облекло на мъжете балканджии е чернодрешно, на жените – сукманено, като украсата с пъстри тъкани и шевици тук е по-слабо застъпена за сметка на металните накити.

Виж повече
Национален пенсионерски събор-надпяване

Тук си дават среща хората от третата възраст, дошли от всички краища на страната.

Виж повече
Народно читалище “Наука”

Повече от век най-старата културна институция в града – Народно читалище “Наука” е притегателен център за самородния талант на троянци.

Виж повече
Празник на билките, планината и туризма

С този празник се открива летният туристически сезон в община Троян.

Виж повече
Младежки духов оркестър с мажоретки

Представителен Общински младежки духов оркестър с мажоретки гр. Троян е основан през 1980 г. По протокол участва в национални, официални, църковни, градски и общински празници, фестивали, конкурси и поръчки за концерти в цялата страна.

Виж повече
Празник на занаятчиите

Традиция е празнуването на Св.Спиридон - покровител на занаятите, на който ден под егидата на Музея на народните художествени занаяти и приложни изкуства и Панаира на занаятите в Троян, празнуват занаятчиите от цялата страна.

Виж повече
Празник на сливата и сливовата ракия

В края на месец септември в гр. Троян и с. Орешак се провежда традиционният и единствен по рода си Празник на сливата и троянската сливова ракия. Този празник през годините се утвърди като уникален и атрактивен. 

Виж повече
Празник на гр.Троян

14 октомври - Денят на Света Петка - Параскева според православния календар е официално утвърденият празник на град Троян.

Виж повече
Природо-научен музей – с. Черни Осъм

Природо-научният музей в с. Черни Осъм, една от привлекателните атракции за гостите на региона, се ражда от една сбирка препарирани животни, онагледяваща уроците по биология в селското училище и прочула се в цялата страна. 

Виж повече
Легенда за възникване на Троян

Легендите за възникването на Троян, както повече­то легенди, са пълни с противоречия. Според една той води началото си от „три хана” - странноприемници

Виж повече
Легенда за Троянския манастир

Троянската обител води своето начало от 1600 г. и както в много други християнски страни монашеският живот започва в планините. Много години след като падна българското царство, яви се един монах българин, неизвестен по име и се засели в Троянския манастир заедно с единствения си ученик. 

Виж повече
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg