Легенди, бит, култура

14/12/2017 Пета мечка с GPS-GSM нашийник обитава Национален парк „Централен Балкан“

Екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ е уловил кафява мечка и поставил GPS-GSM нашийник и микрочип за идентификация. Животното е уловено на 12 декември над село Черни Осъм до границата на националния парк . Мечокът е мъжки,  6-7 годишен с тегло над 190 кг и в добро здраво

Виж повече  >>
07/12/2017 Сигнал за бракониерство в „Централен Балкан“ провери дирекцията на парка

Дирекцията на НП „Централен Балкан“ провери сигнал за присъствие на хора с ловно оръжие в хижа „Певците“ - парков участък Карлово, в защитената територия където внасянето на ловно оръжие и ловът са забранени. В хижата парковите охранители са посрещнати от петима мъже с шес

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата

Единственото място в България, където майстори от цялата страна показват своите съвременни творби. Изложението е създадено през 1971 г. и е построено на площ от 50 дка, разполага с 8 зали с обща изложбена площ 4500 кв.м. и една многофункционална конферентна зала.

Виж повече
Етнографска група – Балканджии

Традиционното облекло на мъжете балканджии е чернодрешно, на жените – сукманено, като украсата с пъстри тъкани и шевици тук е по-слабо застъпена за сметка на металните накити.

Виж повече
Национален пенсионерски събор-надпяване

Тук си дават среща хората от третата възраст, дошли от всички краища на страната.

Виж повече
Народно читалище “Наука”

Повече от век най-старата културна институция в града – Народно читалище “Наука” е притегателен център за самородния талант на троянци.

Виж повече
Празник на билките, планината и туризма

С този празник се открива летният туристически сезон в община Троян.

Виж повече
Младежки духов оркестър с мажоретки

Представителен Общински младежки духов оркестър с мажоретки гр. Троян е основан през 1980 г. По протокол участва в национални, официални, църковни, градски и общински празници, фестивали, конкурси и поръчки за концерти в цялата страна.

Виж повече
Празник на занаятчиите

Традиция е празнуването на Св.Спиридон - покровител на занаятите, на който ден под егидата на Музея на народните художествени занаяти и приложни изкуства и Панаира на занаятите в Троян, празнуват занаятчиите от цялата страна.

Виж повече
Празник на сливата и сливовата ракия

В края на месец септември в гр. Троян и с. Орешак се провежда традиционният и единствен по рода си Празник на сливата и троянската сливова ракия. Този празник през годините се утвърди като уникален и атрактивен. 

Виж повече
Празник на гр.Троян

14 октомври - Денят на Света Петка - Параскева според православния календар е официално утвърденият празник на град Троян.

Виж повече
Природо-научен музей – с. Черни Осъм

Природо-научният музей в с. Черни Осъм, една от привлекателните атракции за гостите на региона, се ражда от една сбирка препарирани животни, онагледяваща уроците по биология в селското училище и прочула се в цялата страна. 

Виж повече
Легенда за възникване на Троян

Легендите за възникването на Троян, както повече­то легенди, са пълни с противоречия. Според една той води началото си от „три хана” - странноприемници

Виж повече
Легенда за Троянския манастир

Троянската обител води своето начало от 1600 г. и както в много други християнски страни монашеският живот започва в планините. Много години след като падна българското царство, яви се един монах българин, неизвестен по име и се засели в Троянския манастир заедно с единствения си ученик. 

Виж повече
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg