20/12/2019 Нов случай на установена Африканска чума по свинете

Нов случай на установено в Националния парк заболяване Африканска чума по свинете.

Виж повече  >>
13/12/2019 Преустановяване ползването на кулата за наблюдение, част от екопътека „Царичина“

Поради влошено техническо състояние и възможна заплаха за живота и здравето на посетителите на Национален парк „Централен Балкан“ временно се преустановява ползването на кулата за наблюдение в района на вр. Шаля – част от екопътека „Царичина“.

Виж повече  >>
12/12/2019 Отново предприети мерки в Националния парк, поради установена Африканска чума по свинете

Втори установен случай на заболяването Африканска чума по свинете.

Виж повече  >>
03/12/2019 Предприети мерки в Националния парк, поради установена Африканска чума по свинете

Със Заповед на Директора на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ в засегнатите от заболяването Африканска чума по свинете територии (подзона А) започва прилагането на мерки за предотвратяване и ликвидиране на болеста.

Виж повече  >>
11/11/2019 Министерството на здравеопазването обявява XII-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” за учебната 2019/2020 година

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето” се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. и е в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора.

Виж повече  >>
25/10/2019 Паркови служители и децата от SOS детско селище поставиха хранилки за птици

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан” посетиха вчера – 24 октомври, децата в SOS детско селище Трявна. Те им разказаха за птиците в парка, за трудния им живот през зимата, как може да им се помогне и поставиха хранилки за диви птици.

Виж повече  >>
11/10/2019 МОСВ обявява фотоконкурс „ПриРодоЛюбие в 4 сезона

Министерството на околната среда и водите обявява фотоконкурс на тема „ПриРодоЛюбие в 4 сезона“. Каним за участие изкушените да намират красотата в природата и да я запечатват в кадри, които са готови да споделят. Фотографиите трябва да отговарят на едно важно условие – да отразяват красотата на родната природа през четирите сезона, да са актуални, заснети в България през последните две години.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Екопътека „Бяла река“

Екопътека „Бяла река“ е една от атракциите в Национален парк „Централен Балкан“. Намира се на около 6,5 км северозападно от град Калофер, близо до Калоферския манастир. Сред плетеница от планински разклонения, маршрутът отвежда дълбоко в ждрелото на Бяла река, за да разкрие непознат свят, в който следи на диви животни кръстосват човешките пътеки.
Началото на екопътеката е на около 280 м от външната граница на Парка, близо до едноименния бивак. По осем дървени моста, трасето пресича разпенените бързеи на планинската река и оформя своеобразна осмица. От две погледни места на пътеката се откриват живописни гледки към каньона. Природните богатства на Националния парк са представени чрез разположени по протежение на трасето табели с интерпретативни модули, посветени на различни теми: „Гората“, предлага възможност за запознаване с горите в Парка и с 20 характерни представители на дърветата, „Реката“ информира за Бяла река и за 20 вида земноводни и влечуги, „Билките“ – предлага информация за лечебните растения в Парка и разпознаване на 20 вида от най-популярните в планината. Табела „Птиците“ разказва за крилатите обитатели и за 25 вида от тях. Специално място е отделно на бозайниците и на 25 вида от тях. Интерпретативни модули „Следите“, „Мечката“и „Кълвача“ предлагат на посетителите по игрови начин да научат повече за животните.
В съответствие с режимите в Националния парк са въведени и действат правила за поведение, осигуряващи безопасност и сигурност при посещението на екопътеката.
Очакваме от вас:
Да спазвате правилата за поведение.
Да не смущавате горските животни.
Да не се отклонявате от трасето на Екопътеката.
Да преминавате по мостовете и стълбите внимателно и по един.
Да пазите природата – оставяйте след себе си само следите от вашите стъпки.
Внимание! Преминаването през близкия резерват „Джендема“ е разрешено само по маркираните пътеки.
Преходът е с обща дължина 1 830 м. Продължителност – 2,30 часа. Трудност – лека.
Екопътеката не се препоръчва за посещения през зимния сезон.

Адрес на обекта: Парков участък Калофер
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg