20/12/2019 Нов случай на установена Африканска чума по свинете

Нов случай на установено в Националния парк заболяване Африканска чума по свинете.

Виж повече  >>
13/12/2019 Преустановяване ползването на кулата за наблюдение, част от екопътека „Царичина“

Поради влошено техническо състояние и възможна заплаха за живота и здравето на посетителите на Национален парк „Централен Балкан“ временно се преустановява ползването на кулата за наблюдение в района на вр. Шаля – част от екопътека „Царичина“.

Виж повече  >>
12/12/2019 Отново предприети мерки в Националния парк, поради установена Африканска чума по свинете

Втори установен случай на заболяването Африканска чума по свинете.

Виж повече  >>
03/12/2019 Предприети мерки в Националния парк, поради установена Африканска чума по свинете

Със Заповед на Директора на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ в засегнатите от заболяването Африканска чума по свинете територии (подзона А) започва прилагането на мерки за предотвратяване и ликвидиране на болеста.

Виж повече  >>
11/11/2019 Министерството на здравеопазването обявява XII-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” за учебната 2019/2020 година

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето” се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. и е в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора.

Виж повече  >>
25/10/2019 Паркови служители и децата от SOS детско селище поставиха хранилки за птици

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан” посетиха вчера – 24 октомври, децата в SOS детско селище Трявна. Те им разказаха за птиците в парка, за трудния им живот през зимата, как може да им се помогне и поставиха хранилки за диви птици.

Виж повече  >>
11/10/2019 МОСВ обявява фотоконкурс „ПриРодоЛюбие в 4 сезона

Министерството на околната среда и водите обявява фотоконкурс на тема „ПриРодоЛюбие в 4 сезона“. Каним за участие изкушените да намират красотата в природата и да я запечатват в кадри, които са готови да споделят. Фотографиите трябва да отговарят на едно важно условие – да отразяват красотата на родната природа през четирите сезона, да са актуални, заснети в България през последните две години.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Екопътека „Видимско пръскало“

Екопътека „Видимско пръскало“ запознава с Парка и с най-високо разположения негов резерват - „Северен Джендем“. Изходен пункт е ВЕЦ „Видима“ в кв. Видима на гр. Априлци. Трасето върви успоредно на р. Пръскалска, извива през вековна букова гора, минава между двата Щърбанови камъка и отвежда до скални стени, от които се спуска 80-метровият водопад Видимско пръскало. Маршрутът предлага пътешествие сред природата, с ненатрапчиво поднесена информация за планината и нейните хора. В началото на екопътеката ще научите повече за историята на град Априлци, следва „Зелена класна стая“ с огнище , заслон, маса и пейки, както и с информация за растенията – полезни и красиви, за горските животни -с лапи, нокти, пернати и опашати. На Пръскалското водохващане, близо до входа на резерват „Северен Джендем“,ще прочетете за пасищата, ще научите повече за водата, може да опитате и вода от „буков корен“ … Най-високата точка на маршрута представя гледка към едно от чудесата на Парка – Видимското пръскало.Водопадът събира изворни води между Юрушка грамада и Параджика. Оттук може да се види Сухото пръскало, а през скалите - и няколко притоци-потоци на р. Пръскалска.
Изградената инфраструктура осигурява удобство и безопасност -пътеката е маркиранана терена, изградени са пет дървени моста над реката и две погледни площадки – към река Пръскалска и панорама към Видимското пръскало.
В съответствие с режимите в Националния парк са въведени и действат правила за поведение, осигуряващи безопасност и сигурност при посещението на екопътеката.
Очакваме от вас:
Да спазвате правилата за поведение.
Да преминавате по мостовете и стълбите внимателно и по един.
Да не смущавате горските обитатели.
Да пазите природата – оставяйте след себе си самоследите от вашите стъпки.
Внимание! През резерват „Северен Джендем“ се движете само по маркираната пътека.
 
Преходът е с обща дължина около 12 км. Продължителност – 5 часа. Трудност – лека.
Екопътеката не се препоръчва за посещения през зимния сезон.

 

Адрес на обекта: ПУ Стоките
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg