20/12/2019 Нов случай на установена Африканска чума по свинете

Нов случай на установено в Националния парк заболяване Африканска чума по свинете.

Виж повече  >>
13/12/2019 Преустановяване ползването на кулата за наблюдение, част от екопътека „Царичина“

Поради влошено техническо състояние и възможна заплаха за живота и здравето на посетителите на Национален парк „Централен Балкан“ временно се преустановява ползването на кулата за наблюдение в района на вр. Шаля – част от екопътека „Царичина“.

Виж повече  >>
12/12/2019 Отново предприети мерки в Националния парк, поради установена Африканска чума по свинете

Втори установен случай на заболяването Африканска чума по свинете.

Виж повече  >>
03/12/2019 Предприети мерки в Националния парк, поради установена Африканска чума по свинете

Със Заповед на Директора на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ в засегнатите от заболяването Африканска чума по свинете територии (подзона А) започва прилагането на мерки за предотвратяване и ликвидиране на болеста.

Виж повече  >>
11/11/2019 Министерството на здравеопазването обявява XII-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” за учебната 2019/2020 година

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето” се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. и е в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора.

Виж повече  >>
25/10/2019 Паркови служители и децата от SOS детско селище поставиха хранилки за птици

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан” посетиха вчера – 24 октомври, децата в SOS детско селище Трявна. Те им разказаха за птиците в парка, за трудния им живот през зимата, как може да им се помогне и поставиха хранилки за диви птици.

Виж повече  >>
11/10/2019 МОСВ обявява фотоконкурс „ПриРодоЛюбие в 4 сезона

Министерството на околната среда и водите обявява фотоконкурс на тема „ПриРодоЛюбие в 4 сезона“. Каним за участие изкушените да намират красотата в природата и да я запечатват в кадри, които са готови да споделят. Фотографиите трябва да отговарят на едно важно условие – да отразяват красотата на родната природа през четирите сезона, да са актуални, заснети в България през последните две години.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Интерпретиран маршрут „Водните дупки“

Маршрутът „Водните дупки“ отвежда до резерват „Северен Джендем“ и пещерата „Водните дупки“. Информационни табели, разположени по трасето, представят богатствата на резервата – живописни пейзажи, вековни букови гори, пещери и техните обитатели – прилепите. Изходен пункт е кв. Видима на гр. Априлци. По път с асфалтова настилка с автомобил се стига до м. Мазането, където е началото на маршрута. Трасето следва пътеката за х. „Плевен“, от разклона за зимната и лятната пътека поема по зимната пътека, скоро се отклонява вляво по съществуващ горски път, пресича дере и започва изкачване. След около 40 мин. преход се излиза на малка полянка сред 100-годишна букова гора, където е изградено място за почивка. На двайсетина метра от полянката има разклон - за х. „Плевен“ и за пещерата „Водните дупки“, оттук и двата обекта отстоят на около 40 мин. пешеходен преход. Вляво е интерпретираният маршрут, реверсивен. Крайната му точка е погледно място близо до пещерата „Водните дупки“. Тя се намира в подножието на скалния масив Белите дупки. В нея са установени 18 вида прилепи. В района е установено едно от най-големите находища на тисв Северна България.
От мястото за почивка на разклона, по добре маркирана пътека се продължава към х. „Плевен“. Близо до нея е изградендетски кът за игра. От хижата до началото на маршрута по стръмната лятна пътека се стига за около 35-40 минутен пеши преход, а по зимната пътека – след преход около един час.
За удобство и безопасност на посетителите, пътеката е маркирана на терена, по участъци от нея са монтирани въжено-стоманени и дървени парапети.
В съответствие с режимите в Националния парк са въведени и действат правила за поведение, осигуряващи безопасност и сигурност при посещението на маршрута.
Очакваме от вас:
Да спазвате правилата за поведение.
Да преминавате по стръмните участъци внимателно и по един.
Да не влизате навътре в пещерата.
Да не смущавате дивите животни.
Да пазите природата – оставяйте след себе си самоследите от вашите стъпки.
Внимание! През резерват „Северен Джендем“ се движете само по маркираната пътека.
 
Преходът е с обща дължина около 8 км. Продължителност – около 5 часа.
Трудност – средна. Не се препоръчва за посещение през зимния сезон.

 

Адрес на обекта: Парков участък Стоките
Адрес за кореспонденция: Маршрут „Водните дупки“, „Северен Джендем“
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg