20/12/2019 Нов случай на установена Африканска чума по свинете

Нов случай на установено в Националния парк заболяване Африканска чума по свинете.

Виж повече  >>
13/12/2019 Преустановяване ползването на кулата за наблюдение, част от екопътека „Царичина“

Поради влошено техническо състояние и възможна заплаха за живота и здравето на посетителите на Национален парк „Централен Балкан“ временно се преустановява ползването на кулата за наблюдение в района на вр. Шаля – част от екопътека „Царичина“.

Виж повече  >>
12/12/2019 Отново предприети мерки в Националния парк, поради установена Африканска чума по свинете

Втори установен случай на заболяването Африканска чума по свинете.

Виж повече  >>
03/12/2019 Предприети мерки в Националния парк, поради установена Африканска чума по свинете

Със Заповед на Директора на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ в засегнатите от заболяването Африканска чума по свинете територии (подзона А) започва прилагането на мерки за предотвратяване и ликвидиране на болеста.

Виж повече  >>
11/11/2019 Министерството на здравеопазването обявява XII-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” за учебната 2019/2020 година

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето” се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. и е в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора.

Виж повече  >>
25/10/2019 Паркови служители и децата от SOS детско селище поставиха хранилки за птици

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан” посетиха вчера – 24 октомври, децата в SOS детско селище Трявна. Те им разказаха за птиците в парка, за трудния им живот през зимата, как може да им се помогне и поставиха хранилки за диви птици.

Виж повече  >>
11/10/2019 МОСВ обявява фотоконкурс „ПриРодоЛюбие в 4 сезона

Министерството на околната среда и водите обявява фотоконкурс на тема „ПриРодоЛюбие в 4 сезона“. Каним за участие изкушените да намират красотата в природата и да я запечатват в кадри, които са готови да споделят. Фотографиите трябва да отговарят на едно важно условие – да отразяват красотата на родната природа през четирите сезона, да са актуални, заснети в България през последните две години.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Интерпретиран маршрут „По пътя на балканджиите“

Изходна точка за маршрута е кв. Видима на гр. Априлци. За около 10 минути с автомобил по път с асфалтова настилка се стига до разклона на ВЕЦ „Видима“. Тръгва се вляво по път с трошено-каменна настилка, който отвежда до водослива на Турски дол с река Пръскалска, където е началото на маршрута.След малък преход по пътя, трасето продължава вляво с изкачване към Турски рът – планински рид със заоблено тревисто било. За около 50 минути пеша се стига до поляната на Турски рът – най-високото място на прехода. Тук пътеката се разделя и предлага възможности да се продължи по два маршрута. Единият се спуска надолу през поляната. Минава край останки от стара мандра, през букова гора, стига до чакалото на Турски дол, където се събира с маршрута м. Свиновете – паметник на Цанко Дюстабанов и по общо трасе се връща към началото – водослива на Турски дол с р. Пръскалска. Другият маршрут: Турски рът – паметник на Цанко Дюстабанов – чакалото на Турски дол – м. Плевнята, продължава по билото на рида, за да представи пред посетителя една от най-красивите гледки в Централен Балкан – 360 градусовапанорама към върховете Русалка, Ушите, Ботев, Жълтец, Костенурката и Купена, към долината на Априлци.
Табели по маршрута предлагат информация за върховете и околните местности и за бита на балканджиите. Пътеката е маркиранана терена, изграден е заслон и места за почивка до паметника на Цанко Дюстабанов.
В съответствие с режимите в Националния парк са въведени и действат правила за поведение, осигуряващи безопасност и сигурност при посещението на екопътеката.
Очакваме от вас:
Да спазвате правилата за поведение.
Да не се отклонявате от маркираната пътека.
Да преминавате по стръмните участъци внимателно и по един.
Да не смущавате дивите животни.
Да пазите природата – оставяйте след себе си самоследите от вашите стъпки.
 
Преходът е с обща дължина около 9,5 км. Продължителност между 8 и 9 часа.
Трудност – висока.
Маршрутът не се препоръчва за посещения през зимния сезон.

 

Адрес на обекта: Община Априлци
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg