20/12/2019 Нов случай на установена Африканска чума по свинете

Нов случай на установено в Националния парк заболяване Африканска чума по свинете.

Виж повече  >>
13/12/2019 Преустановяване ползването на кулата за наблюдение, част от екопътека „Царичина“

Поради влошено техническо състояние и възможна заплаха за живота и здравето на посетителите на Национален парк „Централен Балкан“ временно се преустановява ползването на кулата за наблюдение в района на вр. Шаля – част от екопътека „Царичина“.

Виж повече  >>
12/12/2019 Отново предприети мерки в Националния парк, поради установена Африканска чума по свинете

Втори установен случай на заболяването Африканска чума по свинете.

Виж повече  >>
03/12/2019 Предприети мерки в Националния парк, поради установена Африканска чума по свинете

Със Заповед на Директора на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ в засегнатите от заболяването Африканска чума по свинете територии (подзона А) започва прилагането на мерки за предотвратяване и ликвидиране на болеста.

Виж повече  >>
11/11/2019 Министерството на здравеопазването обявява XII-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” за учебната 2019/2020 година

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето” се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г. и е в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора.

Виж повече  >>
25/10/2019 Паркови служители и децата от SOS детско селище поставиха хранилки за птици

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан” посетиха вчера – 24 октомври, децата в SOS детско селище Трявна. Те им разказаха за птиците в парка, за трудния им живот през зимата, как може да им се помогне и поставиха хранилки за диви птици.

Виж повече  >>
11/10/2019 МОСВ обявява фотоконкурс „ПриРодоЛюбие в 4 сезона

Министерството на околната среда и водите обявява фотоконкурс на тема „ПриРодоЛюбие в 4 сезона“. Каним за участие изкушените да намират красотата в природата и да я запечатват в кадри, които са готови да споделят. Фотографиите трябва да отговарят на едно важно условие – да отразяват красотата на родната природа през четирите сезона, да са актуални, заснети в България през последните две години.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Комплекс за интерпретация „Гората“

Комплексът за интерпретация „Гората“ е изграден в м. Петрова стружна в Националния парк. Намира се на популярен маршрут: ВЕЦ „Видима“ /кв. Видима на гр. Априлци/ -  хижа „Плевен“.  Предлага тематична експозиция на открито „Гората в НП „Централен Балкан“ и предоставя информация за „зеленото богатство“ - иглолистни гори, царството на бука, тайните на старата гора, горски обитатели. Подходящ е за еднодневен отдих. Оборудван е с маси, пейки, огнища и детски съоръжения за игра.
Експозицията, съоръжения и местата за отдих на открито са достъпни при подходящо за туризъм време. Ползването на атракциите е безплатно. Капацитет на мястото - до 80 човека. Посещенията са добър избор за  излет на семейни и приятелски групи.
От Комплекса за интерпретация може да се продължи към  интерпретирания маршрут „Воднѝте дупки“ и към хижа „Плевен“.  Пътят вляво от разклона на ВЕЦ „Видима“ ще ви отведе до началото на интерпретиран маршрут „По пътя на балканджиите“ и до екопътека „Видимско пръскало“.
В съответствие с режимите в Националния парк са въведени и действат правила за поведение, осигуряващи безопасност и сигурност при посещението на защитената територия. 
Очакваме от вас:
Да не нарушавате правилата за поведение.
Да използвате отговорно изградената инфраструктура, съоръжения и оборудване.
Да не смущавате дивите животни.
Да пазите природата – оставяйте след себе си само  следите от вашите стъпки.
Внимание! Извън района на комплекс „Гората“ , преминаването през близкия резерват „Северен Джендем“ е разрешено само по маркираните пътеки.
             Не се препоръчва през зимния сезон.
Адрес на обекта: Парков участък Стоките
Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg