Контакти

17/09/2018 Служители от „Централен Балкан“ събраха близо тон отпадъци на 15 септември

Служители от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ събраха 960 кг отпадъци в почистването, организирано в рамките на кампанията „Да изчистим България заедно“. В проявата се включиха експерти и служители от парковата охрана, които прочистиха от битови отпадъци защитената територия в района на м. Беклемето, части от Международния туристически маршрут Е 3 и от прохода Троян – Кърнаре.

Виж повече  >>
11/09/2018 Биосферните паркове „Централен Балкан“ и „Тюрингска гора“ в Германия ще си сътрудничат

Биосферен парк „Централен Балкан“ и Биосферен парк „Тюрингска гора“ в германската провинция Тюрингия ще си сътрудничат.

Виж повече  >>
16/07/2018 Съветът на Европа поднови Европейската диплома на „Централен Балкан"

Комитетът на министрите към Съвета на Европа поднови Европейската диплома за защитени територии на Национален парк „Централен Балкан“ за още десет години.

Виж повече  >>
16/07/2018 Черни щъркели се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“

Четири черни щъркелчета се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“. Гнездото се намира в типичното за вида местообитание – по скали, близо да речно ждрело в южната част на Парка.

Виж повече  >>
05/07/2018 Находищата на жълта тинтява и скален пелин в НП „Централен Балкан“ са в добро състояниe

Проведеният мониторинг в Национален парк „Централен Балкан“ потвърди, че находищата на жълта тинтява (Gentiana lutea) и скален пелин (Artemisia erianthа) са в добро състояние.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи


 
Учебно-информационен център – Габрово

Учебно-информационният център в централния офис на Дирекцията в Габрово е с модерно оборудвана зала с 40 места, библиотека със специализирана литература на български и английски език, видеотека с филми на екологична тема, експозиционна зала. Предлага специализирани образователни програми и интерактивни дейности – беседи, практически занимания, състезания, игри, прожекции на филми. Проявите са тематично обвързани с датите от природозащитния календар и целят да подпомогнат дейностите за отбелязването им, както и да информират детската и младежка аудитория за Национален парк „Централен Балкан”. За детски градини и училища са създадени условия за учебни и извън учебни занимания в „зелена” класна стая в двора на Дирекцията. 

В услуга на посетителите на Парка, ежегодно се разработва програма „Разходка с рейнджър”. Програмата дава възможност при посещение в защитената територия да бъдете придружени от служител на дирекцията – парков охранител, който ще ви разкаже за интересните места по избрания от Вас маршрут и за обитателите – животни и растения, на дивата планина. Програмата е публикувана в информационния портал за Националния парк на е-адрес:

www.centralbalkan.bg

 

Посетителски информационен център „Вежен“

Посетителският информационен център се намира в подножието на връх Вежен и носи неговото име. В сградата на Центъра гостите на Парка могат да се забавляват с интерактивни образователни модули, „да гостуват“ в Дома на птиците и да чуят техните гласове. За най-малките в района са изградени съоръжения за игра, въжена градина, стена за катерене и „зелена“ класна стая. Богатото разнообразие от растителни и животински видове в Парка и резерват „Царичина“ е представено на 30 информационни пълноцветни табели на български и на английски език.
Центърът е създаден от Дирекцията на Парка по проект „Централен Балкан“ - парк за всички“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“ и държавният бюджет на Р България
За контакти:
Дирекция „Национален парк Централен Балкан”
Габрово 5 300
Ул. Бодра смяна 3
тел.: 066 801 277
E-mail: office@centralbalkan.bg

        

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg