Контакти

15/11/2018 Проект на „Централен Балкан“ e включен в дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“

Проектът на парковата дирекция „Централен Балкан – съхрани, опази, наслади се“ е одобрен от Комисията по спонсорствo и дарения на Райфайзенбанк – България и включен в Дарителската инициатива „Избери, за да помогнеш“. Кампанията включва обществено значими проекти на организации с нестопанска цел, болници и др. в сферите на здравеопазването, социалните услуги, културата, образованието и опазването на околната среда.

Виж повече  >>
30/10/2018 Изложбата „Хубава си, моя горо“ гостува в РИОСВ – Велико Търново

ложбата от карикатури „Хубава си, моя горо“ могат да видят от днес – 30 октомври, посетителите в информационния център на Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново. Изложбата е предоставена от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ и е поредна обща инициатива с Регионалната инспекция.

Виж повече  >>
26/10/2018 Движението на още една мечка ще се следи с GPS

Още една мечка е маркирана с GPS-GSM нашийник и микрочип. Животното е уловено вчера от екип на Сдружението за дива природа „Балкани“ в района на град Априлци, близо да границата с Национален парк „Централен Балкан“.

Виж повече  >>
19/10/2018 МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВЯВА НАЦИОНАЛНИЯ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО” 2018-2019 г.

Конкурсът се провежда в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020 г., приета с Решение № 538 от МС на 12.09.2013г.

Виж повече  >>
28/09/2018 ​Одобрен e за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ по Оперативна програма „Околна среда 2014 - 2020 г."

Със Заповед №РД-ОП-96/26.09.2018 г на Министъра на околната среда и водите е одобрен за финансиране проект на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ №BG16M1OP002-3.007-0006 „Възстановяване и опазване на природни местообитания и видове в Национален парк "Централен Балкан"

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи


 
Учебно-информационен център – Габрово

Учебно-информационният център в централния офис на Дирекцията в Габрово е с модерно оборудвана зала с 40 места, библиотека със специализирана литература на български и английски език, видеотека с филми на екологична тема, експозиционна зала. Предлага специализирани образователни програми и интерактивни дейности – беседи, практически занимания, състезания, игри, прожекции на филми. Проявите са тематично обвързани с датите от природозащитния календар и целят да подпомогнат дейностите за отбелязването им, както и да информират детската и младежка аудитория за Национален парк „Централен Балкан”. За детски градини и училища са създадени условия за учебни и извън учебни занимания в „зелена” класна стая в двора на Дирекцията. 

В услуга на посетителите на Парка, ежегодно се разработва програма „Разходка с рейнджър”. Програмата дава възможност при посещение в защитената територия да бъдете придружени от служител на дирекцията – парков охранител, който ще ви разкаже за интересните места по избрания от Вас маршрут и за обитателите – животни и растения, на дивата планина. Програмата е публикувана в информационния портал за Националния парк на е-адрес:

www.centralbalkan.bg

 

Посетителски информационен център „Вежен“

Посетителският информационен център се намира в подножието на връх Вежен и носи неговото име. В сградата на Центъра гостите на Парка могат да се забавляват с интерактивни образователни модули, „да гостуват“ в Дома на птиците и да чуят техните гласове. За най-малките в района са изградени съоръжения за игра, въжена градина, стена за катерене и „зелена“ класна стая. Богатото разнообразие от растителни и животински видове в Парка и резерват „Царичина“ е представено на 30 информационни пълноцветни табели на български и на английски език.
Центърът е създаден от Дирекцията на Парка по проект „Централен Балкан“ - парк за всички“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“ и държавният бюджет на Р България
За контакти:
Дирекция „Национален парк Централен Балкан”
Габрово 5 300
Ул. Бодра смяна 3
тел.: 066 801 277
E-mail: office@centralbalkan.bg

        

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg