Хижи

16/07/2018 Съветът на Европа поднови Европейската диплома на „Централен Балкан"

Комитетът на министрите към Съвета на Европа поднови Европейската диплома за защитени територии на Национален парк „Централен Балкан“ за още десет години.

Виж повече  >>
16/07/2018 Черни щъркели се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“

Четири черни щъркелчета се излюпиха в Национален парк „Централен Балкан“. Гнездото се намира в типичното за вида местообитание – по скали, близо да речно ждрело в южната част на Парка.

Виж повече  >>
05/07/2018 Находищата на жълта тинтява и скален пелин в НП „Централен Балкан“ са в добро състояниe

Проведеният мониторинг в Национален парк „Централен Балкан“ потвърди, че находищата на жълта тинтява (Gentiana lutea) и скален пелин (Artemisia erianthа) са в добро състояние.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

     Най -важната причина за посещение на парка остава "посещението на планината ". Основните мотиви за посещенията са нуждата от чистота , тишина , дива природа , конт акт с хора със сходни виждания и наблюдение на животни и растения . Хижите продължават да се използват предимно като място за подслон . Сред посетителите като туристи на Централен Балкан 80 % идват тук за повече от два дни , в 70 % от случаите те нощуват в хижи. За някои хора подобни посещения са начин за прекарване на годишната отпуска. Средната продължителност на престоя за тази група е пет и половина дни. Две трети от посещенията се осъществяват през топлите месеци от юни до септември .

 

Телефон за подаване на сигнали и жалби: +35966801277
(всеки делничен ден от 8:00 до 16:30)
+359886090658
(в извънработно време)
или е-mail адрес:
office@centralbalkan.bg