Регистрирай се Забравена парола
(A+)
По-голям шрифт: А+
По-малък шрифт: A-
Нормален шрифт: A
11/12/2023

Днес, 11 декември, отбелязваме Международния ден на планината.

Планините покриват около 27 процента от земната повърхност и в тях се намира около половината от биоразнообразието в света. Те доставят прясна вода на около половината от човечеството. Планините са дом на многообразие от растения и животни, както и на много културно разнообразни общности с различни езици и традиции.

Виж повече  >>
08/12/2023

Забрана за движение по път път м. „Беклемето“ - х. „Дерменка“

ъс Заповед на Директора на Дирекция "Национален парк Централен Балкан" се забранява .движението, престоя и паркирането на моторни превозни средства (МПС) (вкл. ATV и UTV от всички класове) по път м. „Беклемето“ - х. „Дерменка“.

Виж повече  >>
05/12/2023

Заповед за прекратяване на конкурс

ъс заповед на Директора на ДНПЦБ е прекратен конкурс за заемане на длъжността Главен експерт в Дирекция „Биоразнообразие контрол и охрана“ в отдел „Биоразнообразие, планове, програми и проекти“.

Виж повече  >>
04/12/2023

Служители на Дирекция „НП Централен Балкан“, изнесоха урок – беседа на тема „ За Мечката“.

По случай Андреевден (Мечкинден) на 30-ти ноември, служители на Парковата дирекция посетиха СУ „Васил Левски“, гр. Априлци и изнесоха урок, под формата на беседа, за кафявата мечка. В заниманието се включиха децата от 3-ти клас в училището.

Виж повече  >>
04/12/2023

Открита за посещения е цялостно реновираната екопътека „Бяла река“

След цялостен ремонт през септември и октомври тази година на екопътека „Бяла река“ нейното официално откриване стана факт. На събитието присъстваха заместник-министърът на околната среда и водите Николай Сиджимов, кметът на Калофер Драгомир Боев, заместник-кметът на Община Карлово Антон Минев, експерти от Министерството на околната среда и водите и Дирекция „НП Централен Балкан“ и партньори.

Виж повече  >>
29/11/2023

За Андреевден парковата дирекция получи подарък – колаж на тема „Мечката, позната или непозната“

На днешна дата Православната църква почита паметта на Св. Апостол Андрей Първозвани, който пръв от апостолите е бил повикан да тръгне след Христа.

Виж повече  >>
21/11/2023

Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ обявява конкурс за държавен служител.

Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ обявява конкурс за държавен служител.

Виж повече  >>
15/11/2023

Започва Зелена олимпиада` 2023 - образователната еко инициатива с подкрепата на МОСВ

Инициативата се организира от 2011 г. от „Академика БГ“ и ежегодно се подкрепя от Министерството на околната среда и водите.

Виж повече  >>
03/11/2023

На 3 ноември отбелязваме Международния ден на биосферните паркове

Трети ноември е определен за Международен ден на биосферните паркове през 2021 г. с Решение на Генералната конференция на ЮНЕСКО.

Виж повече  >>
31/10/2023

Създаден е Youtube канал към Парковата дирекция.

Във връзка с годишнината от обявяването на Национален парк „Централен Балкан“, Парковата дирекция има удоволствието да Ви уведоми, че е създаден Youtube канал към Парка, където могат да бъдат намерени видео материали с научно-образователна цел, както и такива, свързани с дейността на Парковата дирекция и наличната туристическа инфраструктура на Парка.

Виж повече  >>
31/10/2023

Днес отбелязваме годишнина от обявяването на Национален парк „Централен Балкан“.

На днешна дата се навършват 32 г. от обявяването на Национален парк „Централен Балкан“.

Виж повече  >>
24/10/2023

Състояха се празници на Биосферен парк „Централен Балкан“ в общините Карлово и Антон

Под надслов „Биосферен парк „Централен Балкан“ - Общо бъдеще за хората и природата“ протекоха събитията на 20 октомври в село Антон и на 21 октомври в град Карлово. Местата не са избрани случайно, т.к. двете населени места са административни центрове в две от петте общини от преходната зона на Биосферния парк.

Виж повече  >>
18/10/2023

Съобщение

Оперативен план за извършване на поддържащите и възстановителните дейности в горите със съпътстващ добив на дървесина.

Виж повече  >>
10/10/2023

Град Троян бе домакин на втория празник на Биосферен парк „Централен Балкан“

В съботния ден (7 октомври) в пространството пред Туристически информационен център град Троян се състоя второто фестивалното събитие под надслов „Общо бъдеще за хората и природата“, организирано от Дирекция „Национален парк Централен Балкан“, подкрепено от Община Троян.

Виж повече  >>
04/10/2023

Днес, 4 октомври, отбелязваме Световния ден за защита на животните

Отбелязван ежегодно на 4 октомври, Световният ден за защита на животните е глобално социално движение, което има за цел да подобри стандартите за хуманно отношение към животните. Този важен ден вижда сближаването на отделни хора, организации за хуманно отношение към животните и по-широката общност, всички стремящи се към обща цел – по-добра защита и грижа за всички животински видове, които обитават нашата планета.

Виж повече  >>
03/10/2023

Проведе се първият празник на Биосферен парк „Централен Балкан“ в град Севлиево

В неделния ден (1 октомври) на централния градски площад в град Севлиево се състоя фестивалното събитие под надслов „Общо бъдеще за хората и природата“, организирано от Дирекция „Национален парк Централен Балкан“, подкрепено от Община Севлиево.

Виж повече  >>
02/10/2023

Оповестен е Годишен план за ползване на гъби и диворастящи плодове

Оповестен е Годишен план за ползване на гъби и диворастящи плодове

Виж повече  >>
02/10/2023

Отбелязваме 40 години от обявяването на резерват „Северен Джендем“

Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ отбелязва 40 години от обявяването на резерват „Северен Джендем“.

Виж повече  >>
30/09/2023

40 години от обявяването на резерват „Северен Джендем“.

Днес, 30 септември, един от резерватите в Национален парк „Централен Балкан“ – „Северен Джендем“, навършва 40 години от обявяването си.

Виж повече  >>
28/09/2023

Резултати конкурс за детска рисунка "Четири сезона в Централен Балкан".

На 27 октомври 2023 г., се проведе журиране на рисунки от Конкурс за детска рисунка на тема: „Четири сезона в Централен Балкан".

Виж повече  >>
26/09/2023

Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ организира събитийни прояви в продължение на инициативата „Партньор на Биосферен парк „Централен Балкан“

Програмата на събитията включва демонстрации на занаяти и дегустация на местни продукти, екозанимания за деца, музикална програма – народно творчество, дискусионен панел за добри практики за устойчиво развитие на териториите, фото изложба и информационен щанд за двете ЮНЕСКО отличия в региона.

Виж повече  >>
18/09/2023

Участие в кампания "Да изчистим България заедно".

И тази година, в подкрепа на инициативата "Да изчистим България за един ден, служители на Дирекция "Национален парк Централен Балкан" и доброволци почистиха части от посетителската инфраструктура на Парка.

Виж повече  >>
01/09/2023

Конкурс за детска рисунка „Четири сезона в Централен Балкан“

Във връзка с 40 годишнината от обявяването на резерват „Северен Джендем“, Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ обявява конкурс за детска рисунка, под надслов „Четири сезона в Централен Балкан“.

Виж повече  >>
31/08/2023

Временно се ограничава движението, престоя и паркирането на моторни превозни средства по път Троянски проход - х. Дерменка в Националния парк

Със заповед на Директора на Национален парк „Централен Балкан“ временно се въвежда ограничение за движението, престоя и паркирането на моторни превозни средства (МПС) (вкл. ATV и UTV от всички класове) по път № 12 Троянски проход - х. Дерменка от Приложение № 3.2.3. Пътища със свободен достъп и паркинги към тях в НП „Централен Балкан“, План за управление на НПЦБ, 2016-2025 г., за периода 28.08.2023 – 31.12.2023 г.

Виж повече  >>
30/08/2023

Оповестен е проект на Годишен план за ползване на гъби и диворастящи плодове

Оповестен проект на Годишен план за ползване на гъби и диворастящи плодове, които не са от лечебни растения

Виж повече  >>
11/08/2023

Официално беше открит рехабилитираният по Оперативна програма „Околно среда“ път от местността Беклемето до хижа Дерменка

На 10 август се състоя церемония по официалното откриване на пътя, който свързва високопланинския проход „Беклемето“ с хижа „Дерменка“ в Национален парк „Централен Балкан“.

Виж повече  >>
10/08/2023

Урок на открито „Какво знаем за мечката?“.

На 9 август в Зелената класна стая, обособена в двора на Дирекция „Национален парк Централен Балкан“, като част от образователната програма за 2023г., се проведе урок на открито на тема „Какво знаем за мечката?.

Виж повече  >>

Архив новини

Покажи

Несъществуващ запис.